Муравей Радев подкрепи КОД на Москов

БДФ и КОД зоват за опазване на дясното и традиционните ценности

Новини
15:07 - 12 Март 2021
3260
Муравей Радев подкрепи КОД на Москов

Дясноконсервативната партия Български Демократически Форум подкрепи КОД на бившия здравен министър Петър Москов. Въпросната БДФ, излъчила навремето Муравей Радев за министър, бе част от тежките реформи на двете управления на десницата през 1991-1992 г. и през 1997-2001 г.

Лидерът на организацията Жаклин Толева обясни, че с КОД на Москов имат много допирателни в идеите за реформа на проблемни сектори от икономиката, за християнските ценности и културната идентичност, за понятията "пол" и "семейство" за необходимостта от акцент на образованието и науката. "Теза, в която и двете организации сме категорично убедени, това е, необходимостта да се работи за стимулирането на грамотността на избирателя.", заявява Толева в интервю за Offnews. 

Толева обясни, че идеята на БДФ е обединение с всички дясномислещите хора в България – с онези, които днес все още търсят истинското си представителство в сериозен политически субект. "И да им дадем надеждата, че не всичко е изгубено. В този смисъл ще работим усилено за формирането на такъв силен Десен център в основата, на който виждаме и КОД и БДФ. Така, че да, на тези избори ще подкрепим КОД", заяви тя. 

„Ние сме удовлетворени да открием сходство по основните параметри с една от политическите партии - участници в предстоящото състезание за вота на избирателя - Консервативно обединение на десницата (КОД). На идеологическо ниво това сходство е в антикомунизма и преценката на миналото, на комунизма като идеология и като режим на управление. На ниво реализация - това е идеята за декомунизация и лустрация на зависимите от БКП и ДС, макар за някой да изглежда неосъществимо или “демоде” 30 години по-късно.

Друга тема е тази за подмененото дясно, за ексцесиите на либерализма, както и за това, което КОД нарича попълзновението към властта на новите комунисти, “розовите комунисти, които водят със себе си фашизъм”, заяви лидерът Жаклин Толева в интервю..

„За съжаление днес у нас берем плодовете на един инспириран последователен процес на подмяна на десните и на консервативните ценности и изобщо на обезстойностяване на идеологически и политически принципи. Връх взема противопоставянето и роенето, а не идеята за развитие. Връх взема охлокрацията - властта на тълпата, маскирана като демокрация. Защото дясната идея беше не само  обезстойностена, но и унизена до нивото на уличните павета.”, категорична е Толева.  

Тя упрекна популисткия постулат “няма ляво, няма дясно”, който връща десницата в ляво. „ Защото факт е, че изкушени от политическия утилитаризъм, за да са успешни днес, десни партии правят компромис с десните идеи, измествайки ги в ляво. Лидери на традиционно консервативни субекти говорят с пролиберален тон. Това може да носи дивиденти, но не е алтернатива. И е безотговорно към обществото и държавата.”, казва Толева. 

БДФ, както и КОД си поставят за цел устойчив десен съюз, който  да събере в себе си личности и партии с ясно формулирана идеология и да генерира работещи идеи и алтернативи за развитието на България. 

На въпроса с какви намерения са сключили рамково споразумение с ГЕРБ, Толева отвърна: „Сключихме споразумение с ГЕРБ за европейските избори, защото категорично трябваше да защитим евроатлантическата принадлежност на България. Трябва да е ясно - ние винаги сме били и ще бъдем безкомпромисни към опитите на великоимперските интереси да преориентират България от Европейския съюз към Евразийския съюз. Що се отнася до местните избори, на определени места си партнирахме, водени от позицията ни за недопускане на връщането на БСП на власт.”