Мустафа Карадайъ: Само с диалог можем да спасим държавата

Ще го направим ли? Ще го направим!, заяви председателят на ДПС

Новини
15:10 - 24 Септември 2022
1915
Мустафа Карадайъ: Само с диалог можем да спасим държавата

За да възстановим държавността, трябва да има диалог. Но първо трябва да спечелим изборите. Ще го направим ли? Ще го направим! Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Джебел. Той бе посрещнат от стотици на градския площад. Карадайъ припомни успехите на Движението, когато бе във властта.

„През 2001 година заварихме 17 милиарда външен дълг. Намалихме го до един милиард. Върнахме 16 милиарда за 8 години. Всяка година имахме по 6 милиарда евро инвестиции. Това е смисълът. Това сме показали - как с национален ресурс може да се изправи икономиката на крака“, посочи Карадайъ.

От 2009 г. станахме свидетели как се руши държавата и държавността. За 12 години се създаде средата някой да си мисли, че нашата държава е лаборатория. Дойдоха едни с лъжа и измама, настаниха се на терена на политиката с нарушаване на Конституцията и законите. Основният им етикет за пребиваване във властта беше лъжата. След като се сгромолясаха, казаха че са се учили, припомни Карадайъ.

Той заяви още, че не е сложно да се възстанови нормалността в политиката.

Необходим е диалог между партиите, между управляващите и опозицията, между управляващите и гражданите, за да се преодолеят кризите, от които най-важната е политическата. Дошло е време България да стане номер 1 и затова държавата има нужда от опита и експертизата на ДПС, заяви още лидерът на Движението.

ДПС ще направи средата нормална за инвеститорите, увери зам.-председателят на третата по големина група в Европарламента - "Обнови Европа", Искра Михайлова, евродепутат от ДПС.

Ако някой в Джебел се колебае дали да гласува за ДПС, нека се разходи по улиците и да попита кмета какви проекти има. Поздравления за кмета, който превърна Джебел в модерна европейска община, каза Михайлова.

Всички днес говорят за кризи, но ние от ДПС знаем, можем, имаме визия и приоритети, искаме да участваме във властта, защото знаем как можем да излезем от кризите. Също така знаем точно от къде трябва да започнем - от диалога в държавата, добави тя.

Забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост е най-голямата безотговорност на предишните управляващи, защото лишиха 100-те най-малки общини в България и хората, живеещи в тях от пътища, водоснабдяване, социални дейности и помощи, заяви заместник-председателят на ДПС и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Той добави, че ако този План беше стартирал преди година и половина и на всички тези общини бяха дадени по 5 милиона лева, или общо 500 милиона, които са залегнали в документа, проектите щяха да са в ход и парите щяха да стигат до хората и бизнеса.

Сега ние, като местна власт, работим изключително трудно, категоричен бе Хасан Азис. Той похвали кмета на Джебел Неджми Али за преобразяването на града. Смисълът на това да управляваш е да направиш живота на хората по-добър, подреден, а това може да го направи само Движението за права и свободи, каза Азис и припомни, че именно Джебел е пример за разум и политика през последните години, пример за единството, за вярата в идеите.

„За съжаление държавата изживява труден период, който е на нашите плещи. Щом има четири предсрочни вота, значи нещо не е наред. Това означава, че някои от политиците поставят егото си и личните си интереси над националните. Не е тайна, и това се знае от всички, че когато ДПС бе част от управлението на страната, България бе във възход. За периода 2001-2009 година, Движението за права и свободи бе в съуправлението на страната като част от коалиция. Тогава инвестициите в публичния и частния сектор бяха над 74 милиарда лева, за което голям принос имаше именно ДПС“, обяви домакинът на срещата - кметът на Джебел Неджми Али.

В условия на процъфтяващ популизъм да бъдеш държавник е много трудно. Многократно ние, в ДПС, сме били в тази роля. Това заяви експертът по социална политика д-р Хасан Адемов на предизборна среща на ДПС в Джебел.

Той обясни и какво означава процъфтяващ популизъм: Това правят другите партии - обещават някакви неща без да казват откъде ще дойдат парите.

Благодарение на ДПС пенсионерите получиха по 120 лева през последните три месеца на миналата година. Сега обаче питаме - откъде ще дойдат парите за пенсии от 900 лева, защото сметката, направена коректно, показва, че 6 млрд. и 700 млн. годишно трябват, за да бъдат реализирани тези политики. Служебният министър на финансите вече изчисли, че са нужди 25 млрд. заеми, за да можем да изпълним тези обещания, припомни Адемов.

Ние бяхме достатъчно време търпеливи. Затова тези, с обещанията, да кажат откъде ще дойдат парите за пенсиите, за да ги подкрепим. Иначе – не. Внимавайте, защото процъфтяващият популизъм е много опасен - може да върне пенсиите от 3 долара, които се случиха преди 25 години, каза още Адемов.