Мутафчиев: Никой няма право да псува, ако не иде да гласува

Според актьора демокрацията е за интелигентни хора

Новини
09:55 - 04 Ноември 2023
2347
Мутафчиев: Никой няма право да псува, ако не иде да гласува

Гласуването е свобода, възможност, не е задължение. Гласувам с машина – по-удобно е, по-приятно, по като за 21-ви век. Това заяви доц. Александър Христов, комуникационен специалист, в ефира на бТВ.

"Никой няма право да псува, ако не иде да гласува. Проблемът с гласуването не е в системата и в начина, а в човешкия фактор – и от едната страна, и от другата; и членовете на комисията, и гласоподавателите”, заяви пък актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

„Най-големият мотиватор за хората да излязат да гласуват е да видят прекия резултат от гласуването си. Трябва да се информираме повече, но и политическите сили трябва да разкажат своите приоритети и програми на разбираем език”, пояснява доц. Христов.

„Защо няма толкова много време стратегия за култура? Защото се пишат страшни приказки, глупости. В нея трябва да е ясно – това е задачата, това е целта и това е срокът, за да се формира бюджет. Излязохме на протест на 1 ноември, за да запазим достойнството на професиите си, свързани с културата и образованието у нас. Искаме тези средства не само за заплата, а защото и разходите за изкуства са много увеличени в момента”, категоричен е Мутафчиев.

„Културата не е умряла, но това, което правят артистите, е много ценно. Така се събира обществен консенсус, за да даде възможност на тези, които взимат решения, да се повлияят от това”, каза още доц. Христов.

„Компрометирана е идеята за правене на избори. След толкова много избори има умора”, допълни той.

"Демокрацията е за интелигентни хора", каза още Мутафчиев.