Мутафчийски: Получавам смъртни заплахи

Общество
13:35 - 28 Април 2020
7649
Мутафчийски: Получавам смъртни заплахи

Началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски призна в интервю за "Дойче веле", че заради строгите мерки, предложени от него на кабинета, вече получил смъртни заплахи и обяви, че образът му се сатанизирал от определени групи. 

По информация на Lupa.bg е възможно до дни началникът на ВМА да се сдобие със служебна охрана от НСО тъкмо заради отправените закани по силата на закона за службата. 

"Мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре", обясни Мутафчийски. Според него това се дължи на вредно говорене в обществото.

"Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с COVID-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването", категоричен е началникът на НОЩ. 

Генералът заявява още, че в щаба няма съществени разногласия, а има различни мнения. "А що се отнася до правителството, премиерът призна, че на сутрешните ни съвещания от 7 часа ние от щаба, цитирам, „го сваляме на земята". Оптимистичното политическо говорене не е някакъв български феномен - виждаме го и в много други страни в момента. Но като че ли експертите все повече започват да се противопоставят на този начин на говорене и нашият щаб не прави изключение в това отношение", коментира той. 

От думите му стана ясно, че понякога се е случвало да спори с премиера Бойко Борисов в продължение на часове. И макар да бил с твърд характер, се вслушвал в тревогите и препоръките на НОЩ. 

"Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен? Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията", заяви проф. Мутафчийски. 

Оказва се, че заплахите не са само анонимни, но той се въздържа да коментира дали са ползвани истинските имена. "Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си..."

И цитира една от заплахите: "Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума".

На въпроса кога е започнал да ги получава, той казва, че не е правил подробен анализ, но е на мнение, че има организирани групи, на които им е поръчано да правят това. "Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес", разкрива още началникът на ВМА. 

Цялото интервю с него четете ТУК