Мутафчийски успокои: Нямаме нов случай на коронавирус

Той заяви, че предстои да бъдат обработени 56 проби

Новини
18:46 - 10 Март 2020
2668
Мутафчийски успокои: Нямаме нов случай на коронавирус

Изследваните днес проби за коронавирус във ВМА са 46 и те са отрицателни. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. майор Венцислав Мутафчийски, предаде БТА.

Той заяви, че предстои да бъдат обработени 56 проби.

Мутафчийски обясни, че в пробите, които са изследвани днес, влизат и 17 проби, които са от Габрово, които също са отрицателни. В Националната референтна лаборатория са заложени 64 проби за деня, които също са отрицателни, съобщи Мутафчийски.

Все още няма информация за проби в Стара Загора, но във Варна заложените проби за изследване са 24, които все още не са готови.

Общият брой на регистрираните случаи в света към 15.00 часа са 116 хиляди. В Гърция са регистрирани 89 случая, Северна Македония - 7, Румъния - 17.

Ген. Мутафчийски припомни, че изключително застрашени са хората над 60 г. и в тази връзка посочи, че в Италия няма починал под 60-годишна възраст. На 8 март щабът обяви, че има четири случая на коронавирус у нас - два в Плевен и два в Габрово.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че до момента са изследвани 300 контактни лица, максимално широк кръг, както на хората, с които работят, така и по линия на семейните контакти. Ще продължим да изследваме лица, които имат признаци на заболяването, заяви д-р Кунчев.

Той посочи, че се надява следващата седмица да нарасне броят на хората, които се изследват с бързи тестове, като по този начин ще се потвърждават само положителните проби.

Относно социалния живот, д-р Кунчев коментира, че държавата не трябва да се блокира, трябва само социалният живот коренно да се промени.

"Намалете максимално контактите - и семейните, и професионалните", посъветва д-р Кунчев.

Той даде пример със Северна Македония, където въпреки строгите препоръки да не се ходи в Италия, ръководителка на кожна клиника е отишла да кара ски, след което е организирала голяма конференция и така вирусът се разпространил.

До момента на националната телефонна линия има постъпили 52 въпроса от граждани, които питат какво би станало, ако отидат в Тайланд или другаде, където рискът е висок, д-р Кунчев посъветва - не ходете, то е във ваш интерес и в интерес на държавата.

Относно децата, д-р Кунчев увери, че при тях на практика смъртността е нула и посочи, че в Китай нямало нито един смъртен случай на дете.