Мутренският замък край Равадиново - №1 в света

Атракцията на висаджията Георги Тумпалов спечели злато и сребро в съревнование с резиденцията на краля на Саудитска Арабия

Пътешествие
12:31 - 17 Юли 2019
220139
Мутренският замък край Равадиново - №1 в света

Мутренският замък край созополското с. Равадиново спечели приз за туристическа атракция номер 1 в света. Замъкът „Влюбен във вятъра“ взе златен и сребърен медал в категорията „Туристическа атракция“ и бе обявен за архитектурно чудо на престижния международен конкурс „A’Design Award“.

Зданието, собственост на бизнесмена от ВИС-2 Георги Тумпалов, изпревари с дизайна си дори резиденцията на краля на Саудистка Арабия – Абдула.

Предложението на петролната страна е класирано с 3 места под мутробарока в Равадиново. Нашето творение изпреварва и проекти от традиционните победители в световните дизайнерски конкурси – американци, японци и индийци. Конкурсът е сред най-силните в света за архитектура и дизайн. В тазгодишното издание са се борили 18 000 проекта в 20 категории.

Тумпала се ръкува с министъра на туризма Николина Ангелкова под погледа на доскорошния кмет на Созопол Панайот Рейзи

Журито, което ги избира, е от 46 признати личности, които имат право да дадат няколко награди на един проект. Изложби със спечелилите златните медали ще се покажат в Италия, Ватикана, Испания, Холандия и Китай. Награждаването на призьорите ще се извърши на галавечеря през юни в италианския град Комо.

Освен награда победата дава право на членство в редица престижни международни организации и бизнес структури. На собственика на замъка Георги Тумпалов пък е предложено да стане почетен член на журито на конкурса. Сред предишни носители на отличието са проекти на Ричард Брансън, собственик на компанията „Върджин атлантик“, на веригите „Шератон“ и „Дисниленд“.

Освен биографията в спорта, ВИС 2 и бургаската „Първа частна милиция”, около Тумпалов витаят легенди за измами и рекет, и дори за златно съкровище, намерено от него в Странджа, над което тегне проклятие и т.н.

В замъка на Тумпалов не се издават касови бележки, показа разследване на “Господари на ефира” през 2016 г. А и няма как, защото обектът е построен незаконно върху земя с непроменен статут. Висаджията обаче се радва на особено обгрижване от властта.

Неговият син - Константин Георгиев Тумпалов се явява съдружник с дъщерята на доскорошния кмет на Созопол Панайот Рейзи – Петя Панайотова Рейзи, във фирма със сходно име – „К и П Груп”.

По морето се знае, че п-то в „П и К Груп Созопол”, фирмата-собственик на аквапарка, е съкращение от имената на Константин и Петя, или на самия Панайот, въпреки, че той не фигурира формално в нея като съсобственик.

Има и друг интересен момент от историята на замъка -през 2009 г. на строежа на атракциона бе наложен запор след обвинение срещу Тумпала за рекет. Той беше разследван за това, че с изнудване е отнел 5-етажна къща на семейство ресторантьори от Свети Влас и ги пратил да живеят в циганска барака. Тогава босът се опитал да изпързаля легендарния футболист Христо Стоичков, като му продаде запорирания имот за 5 млн. лв. Щом научил, Камата побеснял и категорично отказал да финансира замъка.