Музей на илюзиите отваря врати във Велико Търново

Той ще показва 50 физични и оптични илюзии, създадени по законите на математиката, физиката и психологията

Култура
12:08 - 22 Февруари 2020
6402
Музей на илюзиите отваря врати във Велико Търново

Науката среща забавлението на площ от 500 квадратни метра в новия Музей на илюзиите във Велико Търново. Музеят ще посрещне първите си посетители на 29 февруари. Той ще показва 50 физични и оптични илюзии, създадени по законите на математиката, физиката и психологията. Някои от светлинните находки могат да бъдат видени само във Велико Търново, защото са разработка на собствениците на музея.

Музеят на илюзиите е място, където е задължително всичко да бъде пипнато и снимано, казват Ангела Гюрова и Петър Бояджиев, създателите на най-новата туристическа атракция в старопрестолния град.

В стара 5-етажна къща паметник на културата, която преди това е била банкова сграда, седем бизнесмени и юристи решили да инвестират в магично място, където с достиженията на науката да се забавляват деца и възрастни.

„Нямахме особен избор на къща, защото се оказа, че е една от малкото къщи в старата част, която е с един собственик. Не сме посмели да пипнем нищичко, защото е паметник на културата. Максимално сме запазили всичко“, уверява Петър Бояджиев. 

Подземните етажи на бившия банков трезор са посветени на илюзиите на светлините, а едно от забележителните неща на партерния етаж е огромен пясъчен макет на емблемата на Велико Търново – крепостта „Царевец“.

От последния етаж се открива красива панорамна гледка към Стария град и историческите забележителности. Там посетителите със специални очила ще могат да разгледат града, но състарен, както и да се потопят в атмосферата отпреди повече от век. По витата стълба към етажите над главите на посетителите е разположена висящата плантация от червени макове. Ръчно са изработени над 700 цветя, разказва Ангела Гюрова и открехва завесата за някои от илюзиите.

„Такава огледална стая има единствено в Токио, Япония. Виждат една стая, цялата облепена с огледала. Лампите реално са шест, а като се включат и като влезеш в стаята, просто не могат да се преборят“.

Източник: БНР