Музикантът Ерсин Мустафов хвърли китарата, за да спаси момиче

Вокалистът на Jerеmy? оказа помощ на припаднала девойка по време на концерта на Arctic Monkeys в Бургас

Изповеди
16:55 - 21 Август 2022
10833
Музикантът Ерсин Мустафов хвърли китарата, за да спаси момиче

Фронтменът на група Jerеmy? Ерсин Мустафов, която бе подгряваща преди десетина дни на концерта на британската рок банда Arctic Monkeys край Морската гара в Бургас, хвърли китарата на сцената пред десетки хиляди фенове, за да спаси момиче от публиката. За храбрата постъпка на певеца и китарист се разбра едва през последните дни, след като присъствали на концерта на 12 август разказаха във фейсбук какво се е случило и как Ерсин Мустафов е оказал първа помощ на припадналата млада жена. Самият той по-късно пред медиите потвърди за драматичната случка.

"Около 10 хиляди души влязоха още при отварянето на вратите и свирихме пред почти пълния капацитет на концерта", сподели музикантът. "Бяха основно млади хора и деца, възприеха ни страхотно.

Видях обаче в някакъв момент, че няколко души в тълпата ръкомахат притеснени. Спрях групата на средата на изпълнението и видях, че на момиче от публиката му е станало зле. То беше припаднало. Помолих от микрофона охраната да отиде на място и да извикат медицински екип. Направих го на няколко пъти, но видях, че нищо не се случва.

Затова помолих публиката да направи коридор до сцената и да изтеглим момичето към сцената, за да го вземе охраната. Тя обаче продължаваше да не прави нищо по въпроса", продължи разказа си Ерсин Мустафов.

Над 10 хиляди присъстваха на концерта на Arctic Monkeys край Морската гара в Бургас

"Тогава не издържах, оставих китарата и слязох в публиката, за да се опитам да помогна по някакъв начин. В този момент за щастие от публиката се появи и друг мъж, който се оказа лекар, заедно изтеглихме момичето към сцената. Оказахме първа помощ, докато дойдат парамедиците, за да си свършат работата", описа действията си вокалистът на Jerеmy?.

"Хубаво е да имаме по-висока култура за оказване на първа помощ. Да сме по-солидарни. Да проявяваме повече емпатия. В последните години наблюдавам отчуждаване у хората", коментира Ерсин Мустафов.

Lupa.bg публикува и коментара на известния журналист Юлиана Методиева във фейсбук от преди няколко дни, който е споделен от десетки хора в социалната мрежа:

"Онази култова реплика от филма „Аполо 13“ „Хюстън, имаме проблем“, е супер подходяща за онова, което се случи на концерта на феноменалните рокаджии Arctic Monkeys и подгряващата група Джеръми?. На Хюстън, разбира се, не му дреме какво се случва с мъжете с храбри сърца на някакъв рокконцерт. Той си дудне за газа, дали ще се съберат ПП и ДБ и колко е скапан президентът. Що за сюжет са децата и един герой, спасил едно от тях!Е, ако става дума за катастрофа и ранени малчугани, ще влезе в новините. И политиците и телевизиите са окупирано пространство от лоши новини.

Видеата от рокконцерта от фестивала Spice Festival са шокиращи. Близо 16 хиляди тийнове, заедно с 20-25 годишни от цял свят, танцуват като луди на пристанището! Въпреки стряскащите цени на билета, страхотно е да слушаш Arctic Monkeys и Джеръми?! Преживяваш ритъма и танцуваш, не спираш, когато си мега жаден, няма да си напуснеш местото близо до сцената, за бутилка минерална. Няма да отидеш и до WC по същите причини. Каквото и да ти струва.


В такива ситуации крехките момичета припадат. Може да се случи и най-страшното. Хюстън, образно казано, не е чувал много-много за фронтмена на бандата Джеръми? Ерсин Мустафов. Когато момичето се свлича по средата на хилядната тълпа, която се развиква ужасена, каварненецът Ерсин зарязва китарата и се хвърля от сцената. Буквално. Повдига детето, почва да вика „дайте въздух, дръпнете се, по-бързо линейка!“. Някой се сеща за вода, дайте вода, крещи Ерсин. Един от бандата мигновено подхвърля бутилка. "Спешната помощ" на музиканта е лаишка, непрофесионална, но от сърце. Ерсин държи припадналото момиче, докато идват лекари, слагат го на носилка и отвеждат.


Хюстън и медиите му не разказват този сюжет. В него няма хляб за политически пиар. Какво толкова се е случило. На купоните децата какво ли не правят. Танцуват като бесни с риск да ги стъпче тълпата, да умре някой от задух, да получи инфаркт от закъсняла първа помощ. Такива хора като Ерсин Мустафов не са кой знае колко.

Все се чудя, докога политическите новини и клюки ще поглъщат като лакомо животно всичко. Не се сещам по-важно нещо от това да пазим децата си от дебнещото зло. Не се сещам и по-важно от това да има хора, дето ще се хвърлят да ги спасяват ако нещо ги застраши. В хита на Джером Селинджър „Спасителят в ръжта“ Холдън Колфийлд има за цел на живота си да е стражът на ръба на пропастта. Ако стои там, ще спаси детето да не падне в нея. Американската литература си струва да бъде четена.

Ерсин Мустафов преди месеци разбрал, че едно украинско момиченце е нещастно защото било без китарата си. Направил кампания в социалните мрежи и му я осигурил. После Джеръми? помогнали и на цялото семейство на Лиля. Родителите й дори решили да останат да работят в България. Ерсин и останалите затърсили жилище за бежанците от Украйна, както и работа. Намерили. Такъв човек. Хем голям певец, хем има душа! Браво, Ерсин!"