Музикаутор слухти дали театрите плащат авторски права за музика

Новини
14:42 - 23 Март 2023
1661
Музикаутор слухти дали театрите плащат авторски права за музика

Организацията на композитори и автори Музикаутор предупреди над 80 организатори на театрални постановки, че трябва да плащат за музиката в тях.

Според Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), когато едно музикално произведение достига до аудиторията чрез театрален спектакъл, това се счита за публично изпълнение. В този смисъл ползватели на музикалното съдържание са лицата, организиращи представлението и те са длъжни да го лицензират.

България е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите,

посочи изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров и допълни, че сме много далеч спрямо държавите от Централна и Източна Европа в това отношение. Това е функция на държавен контрол и ценностна система, по думите му.

Кампанията обхваща държавни театри, общински театри, културни домове и собственици на ателиета, в които се реализират сценични постановки. Тя е част от инициативата на Музикаутор за зачитане правата на авторите на творческо съдържание на всички нива.

Според Организацията зачитането на авторското право сред творческите индустрии е гаранция, че всеки творчески продукт ще бъде уважен и възмезден, но преди всичко това е условие за постигане на балансирана културна среда у нас.