МВФ отпусна на Украйна 2,2 млрд. долара

Управляващият директор Кристалина Георгиева заяви, че "резултатите и ангажиментите на Украйна по програмата продължават да бъдат стабилни"

Новини
14:44 - 29 Юни 2024
1394
МВФ отпусна на Украйна 2,2 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на 2,2 млрд. долара по линия на Механизма за разширено финансиране (МРФ), за да подпомогне Украйна с бюджетни средства, съобщи „Киев Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Финансирането се отпуска, след като Изпълнителният съвет на МВФ приключи четвъртия преглед на споразумението за МРФ. Украинският премиер Денис Шмигал обяви, че МВФ е започнал преглед на споразумението на 31 май.

"Резултатите на Украйна в рамките на МРФ остават добри въпреки трудните условия. Всички количествени критерии за изпълнение за края на март бяха изпълнени, а всички структурни показатели до края на юни бяха изпълнени навреме или с малко закъснение", заявиха от МВФ.

Средствата от МРФ целят да осигурят стабилност на Украйна в условията на продължаваща война, да подпомогнат следвоенното възстановяване на страната и да насърчат икономическия растеж, докато Украйна напредва по пътя към членство в ЕС.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че "резултатите и ангажиментите на Украйна по програмата продължават да бъдат стабилни".

Георгиева добави, че "икономиката на страната остава устойчива, което отразява продължаващата адаптивност на домакинствата и фирмите".

Въпреки напредъка в изпълнението на ангажиментите на Украйна по линия на МРФ, перспективите за икономическо възстановяване на страната вероятно ще продължат да се влошават и през 2025 г.

"В перспектива се очаква възстановяването да се забави, особено предвид атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна, а перспективите са изложени на високи рискове от изключително високата несигурност, свързана с войната. Необходима е бдителност срещу тези рискове, за да се даде възможност за навременни реакции при материализиране на сътресения", каза Георгиева.