МВнР: Изборите в чужбина пред риск?

Българи в чужбина са недоволни от назначените състави на СИК-овете

Новини
15:05 - 24 Март 2023
1534
МВнР: Изборите в чужбина пред риск?

Министерството на външните работи (МВнР) препрати до Централната избирателна комисия (ЦИК) писма от българи в чужбина, които са недоволни от назначените състави на секционни комисии зад граница за предсрочните парламентарни избори на 2 април. От ЦИК отговориха, че назначенията на секционните избирателни комисии зад граница се правят след предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските ни мисии, съобщи БНР.

Комисията също така иска становище от МВнР дали заради недоволството на българските общности изборите в чужбина се поставят под риск.

"Сметнахме за необходимо да изразят становище поставя ли се в риск организацията на изборите извън страната в резултат на заявяването на позиция на българските граждани извън страната, подпомагащи организацията на изборите, и ако да - има ли готовност Министерството на външните работи за преодоляване на риска и за гарантиране на безпроблемното обезпечаване на организационно-техническата част от произвеждането на изборите на 2 април", коментира Елка Стоянова от Централната избирателна комисия.