МВнР на Москва: Русия готова да преговаря за край на кръвопролитията

Украйна отказва да отиде в Гомел, настоява за Баку, Варшава, Виена или Истанбул

Новини
13:12 - 27 Февруари 2022
8496
МВнР на Москва: Русия готова да преговаря за край на кръвопролитията

Руското външно министерство заяви, че Русия е готова за мир и прекратяване на кръвопролитията, съобщава ТАСС. Русия обяснява, че няма да спекулира с причините, поради които украинската делегация все още не е пристигнала в Гомел, коментира заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко. Зеленски обаче настоява преговорите да се проведат в Баку, Виена, Варшава или Истанбул.  

"Чакаме, няма да спекулираме с някои причини, които принуждават украинската делегация да отложи пристигането си в Гомел. Може би трябва да разкажат това по-подробно", каза Руденко.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин е в Минск като част от руската делегация за преговори с Украйна. Освен това заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, ръководителят на комисията на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки, руският посланик в Беларус Борис Гризлов, който също заема поста на пълномощен представител в контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна, също присъстват.

Делегацията се оглавява от помощника на президента Владимир Медински. По-рано в неделя прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че руската делегация е пристигнала в Беларус за разговори с украинската страна.

В делегацията са представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други ведомства, включително президентската администрация. Срещата е насрочена в Гомел.

Медински заяви, че руската делегация чака отговор от Украйна за предложението за преговорите до 15 часа московско време.

Делегацията очаква, че изявленията на президента на Украйна Владимир Зеленски "за желанието за мир не са празни думи". "В случай на нов отказ и нови извинения, цялата отговорност за по-нататъшното развитие на събитията ще бъде на сегашното правителство на Украйна", обяснява Слуцки.

Прессекретарят на президента Володимир Зеленски Сергей Никифоров потвърди, цитиран от УНИАН, че Украйна има готовност за преговори и такъв формат е бил обсъждан.

Относно заявените предварителни уговорки с Москва, Никифоров потвърждава, че разговор е проведен, на Русия е поставила искания украинската армия да се предаде.

"Ето защо днешните им изявления и решението им да отидат демонстративно в Гомел, независимо от всичко, са само информационен натиск и опит да прехвърлят отговорността върху Украйна", подчерта той.

Представители на Киев в Гомел няма да отидат. "Нашата позиция остава неизменна. Ние сме готови да се видим на неутрално място - Баку, Истанбул, Варшава, Виена...", отвръща Украйна.