МВнР съветва българите да избягват протестите в Грузия

От няколко дни в Тбилиси и в по-големите градове на страната има нестихващи протести заради Закона за чуждестранните агенти

Новини
09:47 - 04 Май 2024
1163
МВнР съветва българите да избягват протестите в Грузия

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да се информират чрез местните медии за развитието на ситуацията и да следват инструкциите на местните власти. Това посочват от Ситуационния център на МВнР, цитиран от БНТ.

От няколко дни в Тбилиси и в по-големите градове на страната има нестихващи протести заради Закона за чуждестранните агенти, който прокара управляващата партия "Грузинска мечта". Законът вече мина на две четения в парламента, предстои скоро и трето въпреки огромната съпротива.

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Той предвижда организациите, получаващи повече от 20 на сто от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние.

Критиците на законопроекта, смятат, че той ще попречи на амбициите на кавказката страна да се присъедини към ЕС. Те обвиняват управляващата партия "Грузинска мечта", че изпълнява целите на Русия.

Грузинското правителство увери, че целта на законопроекта е да бъдат принудени организациите да обявят точно как се финансират.

Препоръчва се още хората да избягват райони, в които има силно полицейско присъствие, което е и индикатор за големи събирания, и да бъдат внимателни, ако са в близост до демонстрации.

При необходимост от съдействие българските граждани в Грузия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Тбилиси на следните тел. номера: +995 32 272 22 63; +995 577 58 51 52, +995 32 272 22 65, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +995 577 23 30 30.

Сигнали може да се подават и на имейл адреси към посолството - [email protected] , [email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл [email protected].

Българските граждани, които пътуват или временно или постоянно пребивават в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo, препоръчват още от МВнР.