МВР: Дрогираните шофьори през лятото не са повече

В събота под въздействие на наркотични вещества са засечени зад волана 8 души

Новини
15:00 - 24 Юли 2022
3466
МВР: Дрогираните шофьори през лятото не са повече

Над 1400 фиша и повече от 500 акта са съставени след полицейската акция срещу шофиране под въздействието на наркотици и алкохол, която започна на 7 юли. 

Само в събота са установени 27 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. Под въздействие на наркотични вещества са засечени да шофират 8 души, съобщават от МВР.

За да се намалят катастрофите на пътя от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, препоръчват да не се действа кампанийно, а контролът на МВР да е завишен целогодишно. 

Дни след катастрофата на булевардите “Черни връх” и “Арсеналски” на 5 юли полицията започна акция в цялата страна за спазване на Закона за движението по пътищата с акцент недопускане на управление на автомобили от шофьори употребили алкохол и наркотици.

Не може да се каже, че  броят на катастрофите заради употреба на наркотици е по-голям през лятото, обяснява Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

“През летните месеци се увеличава броят на пътните инциденти и това е пряка зависимост от увеличаване на интензивността на движението. А реално погледнато хората, които употребяват алкохол и забранени субстанции – наркотични вещества, те по принцип ги употребяват целогодишно и затова не трябва да е кампанийно, а цялостната дейност на МВР да е насочена ежедневно  към такова противодействие”.

Наркотиците могат да забавят или да ускорят реакциите на шофьорите, но нито единия, нито в другия  случай помагат за решаването на ситуациите на пътя,

обяснява д-р Сава Савов, невролог от Шумен и част от екипа на Спешното отделение на  болницата в града.

“Забързването на реакциите не решава ситуациите на пътя, а също го влошава, тъй като проблемът е в адекватната преценка. Психоактивни вещества нямат място в адекватното шофиране”.