МВР пусна видео от ареста на митничарите

Новини
16:37 - 07 Февруари 2020
3485
МВР пусна видео от ареста на митничарите

От пресцентъра на МВР разпространиха ексклузивни кадри от спецакцията на ГКПП "Калотина", която се проведе в четвъртък. При операцията бяха задържани цяла смяна митничари, гранични полицаи, както и шефът на пункта Райчо Соколов.

Извършените действия са по образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура. Операцията бе осъществена от служители на ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДНП, СДВР и антикорупционната комисия, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи на брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени в Дирекция „Вътрешна сигурност“ множество сигнали от граждани за искани парични суми под формата на такса "почерпка".

Групата е действала от началото на 2019 г., на върха на пирамидално изградената структура стоял началникът на митнически пункт Калотина, а в състава й участвали митнически инспектори и гранични полицаи.

Искането на сумите ставало директно или чрез мимики и жестове, според събраните данни ролята на граничните полицаи била да създават проблем, без да имат основание за това, и да препращат шофьорите към митническите служители за извършване на евентуална проверка с рентген или щателна митническа проверка.

Средно по 800 до 1000 евро се събирали на смяна, като разпределението ставало по следния начин - всеки от участниците в престъпната схема заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото  се разпределяло между другите участници.

В хода на процесуално-следствените действия от домовете на задържаните са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства - левове, турски лири и евро.

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков допълни, че в структурата са постъпили множество сигнали от граждани, повечето от които турски. Те съобщавали,  че през ГКПП - Калотина не било възможно да се премине, без да се плати.

Той поясни, че в хода на проведеното разследване тези сигнали са били потвърдени, а успешната операция е съвместно дело на всички участвали в нея структури и е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Ст.комисар Банков допълни, че по инициатива на дирекцията по случая е работено и със сръбските партньорски служби.

Като обвиняеми са привлечени 20 души, като сред тях е началникът на митническия пункт Калотина, 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи.