МВР с подробности за нарежданията, получени от ЦИК

Вече закараните до населените места машини за гласуване пътуват обратно към София

Новини
13:06 - 28 Октомври 2023
3391
МВР с подробности за нарежданията, получени от ЦИК

Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и кметове Министерството на вътрешните работи (МВР) има ангажимент да осигурява обществения ред, съпровождането на изборните материали и специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и охрана на секциите. Това се посочва в позиция на МВР, разпространена до медиите. 

Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала указание машините за гласуване да не напускат склада и да не бъдат транспортирани до избирателните секции, каза по-рано днес председателят на комисията Камелия Нейкова в телевизионно интервю. На заседание снощи ЦИК реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. 

На 26 октомври Централната избирателна комисия (ЦИК) изпраща писмо до министъра на вътрешните работи с приложени графици за транспорт до всички секционни избирателни комисии (СИК), в които ще се гласува с машини за гласуване (СУЕМГ). Графиците са по часове, поетапно за времето от 13:00 ч. до 17:00 ч. на 27 октомври, уточняват от МВР. 

На 26 октомври постъпва и второ писмо от ЦИК до директора на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". В него пише, че се дава разрешение разпределението на машините по всички рампи за товарене да започне от 18:00 ч. на 26 октомври, както и експедирането, съответно приемането на СУЕМГ да се извърши едновременно от всички рампи на логистичния център от 27 октомври до 31 октомври. 

На основание горните две писма вчера (27 октомври)  започна съпровождането на транспортните средства с машините за гласуване към СИК в страната. Съобразно графика екип на МВР съпровожда първия камион с машини, който напуска склада на „Карго - партнер" в 13:40 часа, посочват още от МВР. 

Вчера, 27 октомври, в МВР постъпва и ново писмо от ЦИК в което се казва, че във връзка с решение №2819-МИ от 27октомври, на ЦИК се указва да не се изнасят повече СУЕМГ от склада на „Карго-партнер", а всички изнесени машини, пристигнали в областните центрове, незабавно да се приберат в склада. След прибиране в склада и на машините с инсталирана демоверсия да не се допуска внасяне и изнасяне на машини за гласуване, пише още във второто писмо.

От МВР подчертават, че извеждането на машините за гласуване от склада и тяхното съпровождане до СИК се извършва по идентичен начин при всички избори, проведени със СУЕМГ.