МВР ще обжалва решението за ареста на Борисов

Новини
19:21 - 14 Април 2022
2139
МВР ще обжалва решението за ареста на Борисов

Главната дирекция „Национална полиция“ ще обжалва решение на Софийския районен съд от днес, който отмени заповедта за задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, като незаконосъобразна, съобщиха от МВР.

"Съдебният състав счита, че заповедта не се базира на целта на закона, защото обективно е невъзможно заповед, страдаща от липса на задължителни реквизити и издадена за задържането на лице, за което няма годни данни за извършено от него престъпление, да осъществява целта на закона", се казва в определението на съда. 

По време на заседанието днес адвокат Станислава Каракушева застъпи тезата, че в заповедта не е било посочено фактическото основание за задържане, както и че не е ясно в какво се изразява изпълнителното деяние на престъплението, за което се сочи, че има достатъчно данни да е съпричастен Борисов.

МВР обаче посочват, че предпоставките за издаването на заповедта за задържане са налице. Според съдебния състав, при случая с Борисов не важи правилото в закона, че разследването трябва да се извършва само от следователи, поради това, че става дума за евентуално извършено престъпление в качеството му на министър-председател. Според съда МВР е компетентният орган, който може да издаде заповед за задържане по реда на Закона за МВР, а следователят не е полицейски орган и няма такива правомощия.

Съдът приема още, че към момента на задържането на Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна негова съпричастност към осъществяване на престъплението "изнудване".

"Само на базата на медийните публикации не може да се прави обосновано предположение за съпричастност на дадено лице към определено престъпление, защото изрезки от вестници и статии в електронни медии нямат доказателствена стойност в наказателното производство в този случай", казва съдът в определението си.

Също така добавя, че "по време на самото претърсване не са намерени никакви относими към предмета на делото доказателства, поради което не може да се приеме, че дори резултатът от тези действия може да служи като основание за задържане".

Припомняме, че на 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена  Васил Божков. Тримата обжалват пред съда заповедите си за задържане. На 28 март Борисов, Горанов и Арнаудова бяха разпитани пред прокурор и следовател.