Мюфтийството погасява 8-те милиона за 10 г.

Депутатите гласуваха промените в Закона за вероизповеданията

14:16 - 28 Март 2019
1437
Мюфтийството погасява 8-те милиона за 10 г.

Задълженията на Главното мюфтийство и останалите вероизповедания към държавата до 31 декември 2018 г. ще се погасяват в срок до 10 години, гласуваха депутатите.

Първоначалното намерение бе законът да даде амнистия на Главното мюфтийство за борчовете от над 8 млн. лв. за осигуровки. Тъкмо те бяха пречка да получат новата държавна субсидия от минимум 15 млн. лв., гласувана миналата година. Общественото недоволство обаче принуди депутатите да променят законопроекта.

Сега в закона се предвижда, ако вероизповеданията поискат, да получат отсрочка до 10 г. за погасяване на задълженията. Правната норма сочи, че разсрочването може да се даде за натрупани задължения за данъци и задължителни осигуровки, както и за други публични задължения.

Законът постановява, че държавната субсидия ще се дава само на Главното мюфтийство, а не на “мюсюлманското вероизповедание”, защото там би било включено и регистрираното мюсюлманско-сунитско вероизповедание на бившия главен мюфтия Недим Генджев.

Не е вярно, че с упоменаването на бенефициентите правим ex lege. По въпроса има ли спор къде да отиде субсидията - няма. Едната цел на закона е да се спре получаването на възнаграждения от чужди държави. Целта е да я получи това вероизповедание, което е получило пари от Турция, изясни детайла на закона депутатът Йордан Цонев, който е и сред вносителите на законопроекта.

Обмисляната забрана чужди държави да дават пари на вероизповеданията у нас пък не мина на второто четене на закона.

Павел Шопов от „Атака”  обаче заяви, че идеята за прекратяване на външното финансиране заради заплаха за националната сигурност. Той обясни съжалявал, че БСП ги няма в парламента, защото тогава текстът щял да мине. Той дори предложи отмяна на гласуването на целия закон.