Мюнхен се пребори „Алианц Арена“ да свети с цветовете на дъгата

Това ще се случи в прайд уикенда на 22 и 23 юни

Топ
13:59 - 12 Юни 2024
3779
Мюнхен се пребори „Алианц Арена“ да свети с цветовете на дъгата

Стадион "Алианц Арена" в Мюнхен ще бъде "оцветен" в багрите на дъгата на 22 и 23 юни, когато ще бъде проведен прайд уикендът в града, съобщиха организаторите на европейското първенство по футбол в Германия, цитирани от ДПА.

В Мюнхен няма насрочени мачове за тези два дни, но това все пак е в рязък контраст с настроенията в Англия преди три години. Тогава домакините на финалната фаза на европейския шампионат отказаха да включват светлините на "Уембли" в подкрепа на социални или политически каузи.

Градската управа в Мюнхен дори внесе молба в Европейската футболна централа да включи цветовете на дъгата на стената на "Алианц Арена" за третия мач от групата срещу Унгария, но централата отказа. Това на практика щеше да политизира еврофиналите, тъй като щеше да бъде широко прието за протест срещу новите закони срещу хомосексуализма в Унгария, пише БТА.

УЕФА заяви категорично, че политическите протести на са разрешени на това събитие.

Мюнхен ще приеме шест мача на Евро 2024, включително първия между Германия и Шотландия. На "Алианц Арена" ще бъдат проведени още три двубоя от груповата фаза на 17, 20 и 25 юни, както и осминафинал на 2 юли и полуфинал на 9 юли.

Германия ще играе срещу Унгария в Щутгарт на 19 юни.