МЗ увери: Има достатъчно медикаменти за трансплантирани пациенти

Новини
20:47 - 22 Октомври 2024
1659
МЗ увери: Има достатъчно медикаменти за трансплантирани пациенти

Министерството на здравеопазването съобщи, че в страната има достатъчно количества от медикаментите за профилактика на отхвърляне при трансплантирани пациенти.

Това е установила проверка на ведомството на базата на информация, предоставена от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Информацията е изискана от Агенцията заради сигнал за липсата на тези медикаменти. подаден от председателя на Българския пациентски форум Иван Димитров.

Компанията вносител разпределя регулярно към основните търговци на едро лекарствения продукт, съобщават още от министерството.

От началото на годината са внесени над 17 400 опаковки, като предстои да бъдат внесени още 9 100. Следващата доставка е предвидена за началото на ноември.

По данни на НЗОК в страната се внасят два пъти по-големи количества от медикамента спрямо нуждите на българските пациенти.

Здравното министерство е разпоредило още на РЗИ - Стара Загора да извърши проверка на ритмичността на доставките на лекарствения продукт в аптеките. Резултатите се очакват до края на седмциата.