На 62 години Румен пробва за четвърти път да вземе матурата

Като момче, когато му било времето да се дипломира, прекъснал да учи

Новини
11:15 - 17 Май 2024
3449
На 62 години Румен пробва за четвърти път да вземе матурата

Всяка година, щом стане време за матурите и директорите отчетат подадените заявления, директорът на пловдивската ПГВАД „Христо Ботев“ Константин Костадинов провежда един и същи разговор. Звъни му експерт от Регионалното управление на образованието или пък направо шефът и пита: „Да не сте объркали нещо?“. В базата данни има зрелостник с ЕГН, което предизвиква почуда.

Но не, няма грешка! Той е роден през 1962 г. и се явява вече четвърта година на матурата по български език и литература. На 59 години, на 60, после на 61 и днес – на 62.

Румен Къдринов е зрелостникът на най-зряла възраст в тазгодишната кампания

и държи изпита наравно с младежите на по 18 в една от пловдивските професионални гимназии,

пише „Марица“.

Завършил е преди много години мебелно производство в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. Като момче, когато му било времето да се дипломира, прекъснал да учи. После се върнал и довършил класовете от гимназията самостоятелно.

Семейството му е от кърджалийския край и поело към Турция при голямото изселване. Така житейските пътища на Румен и брат му криволичели през годините между двете държави. Румен е работил по професията си, а в момента е служител в болница.

Трудно му е с матурата по български език и литература –

от една страна българският не му е майчин език, от друга – дълго време е бил откъснат от родината.

Но не се отказва да се явява на изпита – докато успее.

Над 50 хил. зрелостници се очаква да се явят днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът се провежда в 759 училища и 4185 зали в страната. Ангажирани са близо 13 хил. квестори, които ще следят за спазването на правилата на изпита. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.