На 9 септември излиза списък с имената на убитите от Червената армия

Държавният архив вади стотици документи за този мрачен период от историята ни

Новини
20:22 - 07 Септември 2024
2349
На 9 септември излиза списък с имената на убитите от Червената армия

За първи път у нас публично ще бъде публикуван пълен списък на жертвите на Червената армия в България от времето на Съветската окупация в България през 1944-1947 г. От архивите ще бъдат извадени на показ и стотици документи за този мрачен период от историята ни, който едва напоследък придоби повече известност, пише СЕГА.

Невероятното начинание ще стане факт в понеделник, на 9 септември, когато Държавна агенция "Архиви" ще публикува новия си уебсайт „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“.

В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива, като най-ценните се съхраняват в Централния държавен архив, обясняват от агенцията.

На тази платформа ще бъде публикуван и изготвеният пълен списък на жертвите на Червената армия в България, извлечен от самите документи. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на тези хора.

Целта на Държавна агенция „Архиви“ е чрез този уебсайт да запълни важна и съществена празнина в познанията на цялото ни общество за близкото минало, а очакванията към него са той да намери и свое логично продължение в научните изследвания, документалистиката и публицистиката. Намерението на съставителския екип е той да бъде периодично разширяван и обогатяван с нови документи.
Последвайте ни и в