На 96 г. почина режисьорът Жак Розие

Движението "Нова вълна", зародило се в края на 50-те години на ХХ век, се стреми да се откъсне от традиционните кинотехники в полза на експеримента и индивидуалистичния подход, по които всъщност работи французинът

Новини
18:28 - 04 Юни 2023
2349
На 96 г. почина режисьорът Жак Розие

Френският режисьор Жак Розие,  представител на Новата вълна, почина на 96 години, съобщи АФП.

Френската филмотека отдаде почит на Жак Розие в Туитър. "Жак Розие току-що ни напусна. Той беше самата свобода и ще ни липсва ужасно много. От създателите на филми от Новата вълна Розие е този, който се лута. Той обича всичко да се обърква, за да подхранва особеното си чувство за драма".

Движението "Нова вълна", зародило се в края на 50-те години на ХХ век, се стреми да се откъсне от традиционните кинотехники в полза на експеримента и индивидуалистичния подход. Освен Жак Розие, негови най-емблематични фигури са Жан-Люк Годар, Франсоа Трюфо, Аньес Варда, Луи Мал, Клод Шаброл, Жак Деми и Ерик Ромер.

Първият пълнометражен филм на Жак Розие "Сбогом, Филипин" става емблематичен за  френската Нова вълна. Той е носител на наградата "Жан Виго" от 1986 г. за филма "Експрес Майн - океана", на наградата "Рене Клер" за цялостно творчество през 1997 г. и на "Златна карета" от кинофестивала в Кан от 2002 г. 

Освен игрални, Жек Розие снима късометражни филми и работи в телевизията.