На балотаж: Десните талибани няма да гласуват, по-меките „с отвращение” за Радев

Новини
17:50 - 18 Ноември 2021
5327
На балотаж: Десните талибани няма да гласуват, по-меките „с отвращение” за Радев

Два дни преди балотажа, в десния лагер споровете са люти в опит за преценка кого от кандидатите за "Дондуков"2 да подкрепят - Румен Радев или Анастас Герджиков. След като десните лидери неофициално призовават да се гласува по съвест, феновете тълкуват празличен начин „заповедта”. Зелените се оказаха най-ясни и обявиха, че в крайна сметка ще подкрепят Радев, след като на първия тур дадоха гласа си за Лозан Панов.

Голяма част от симпатизантите обаче са объркани, като част от тях решават въпроса, като се заканват да пуснат електронната бюлетина с надпис "Не подкрепям нито един от кандидатите.” 

Известните като талибани масово няма да отидат да гласуват, вбесени, че нито подкрепяният от ГЕРБ Герджиков, нито „прокремълски” настроеният Радев са техните избраници и им е невъзможно и да помислят, че могат да изберат някой от тях.

Сред въпросните фенове са най-големите антикомунисти, които дори не могат да си представят да подкрепят ляв фаворит, какъвто припознават в лицето на Радев.

Срещу въпросните догматици скачат прагматично настроените, които са наясно, че е по-добре да приемат разумния компромис, отколкото да не се гласува и накрая вотът да отиде при ДПС.

Президентът обаче си има и твърди поддръжници вдясно, които и на първи тур отидоха в изборните секции и го подкрепиха. 

"Който не излезе да гласува за президента на промяната Радев, ще носи позора до края на живота си, защото индиректно ще е подкрепил плужека на мафията ГЕРБ-ДПС", изригнаха разярени десни симпатизанти.

"То е ясно, че трябва да гласуваме за Радев като за по-малкото зло. Ще гласувам с отвращение", пишат повечето демократи, които иначе дори не искат и да чуват за преговори и подкрепа от страна на БСП за бъдещ кабинет.

"Гласувайте, щото ще ни натресат Герджиков и тогава ще видите Бойколандия", предупреждават други. Някои дори споделят големия си страх, че ако не се сформира кабинет, а професорът от СУ бъде избран за президент, си представят какъв служебен кабинет ще направи той.  

Важно е с колко ще бъде "бит" Борисов на президентските избори, защото вотът е "за" и "против" Борисов. Герджиков не свети със собствена светлина, зоват противниците на старата власт.

В същото време, в сряда вечерта, бившият тъмносин шеф Радан Кънев намекна, че по-скоро би могъл да подкрепи Радев, в случай, че промените, които предлага в Конституцията му допаднат. Той призна, че на първи тур не е гласувал изобщо, защото не е харесал кампаниите на двамата кандидати. 

Ще гласувам за Радев, правейки голям компромис с убежденията си, въздишат примирените, претеглили ясно плюсовете и минусите на резултата от балотажа в неделя.