На балотаж: Десните твърдо зад Лозан, но на втори тур избират Радев

Новини
17:15 - 05 Октомври 2021
4983
На балотаж: Десните твърдо зад Лозан, но на втори тур избират Радев

Включването на шефа на ВКС Лозан Панов в президентската битка разреши дилемата на десните, които преди издигането му бяха раздвоени и мнозина се зарекоха да подкрепят Румен Радев или да не гласуват изобщо. В момента в десния лагер цари облекчение, като хората и на Христо Иванов, и на ген. Атанасов без колебание ще гласуват за шефа на ВКС, който отдавна е доказан техен фаворит и съмишленик.

Голяма част от костовистите са категорични, че на първи тур твърдо ще подкрепят Лозан Панов, но на втори тур, на който почти сигурно ще отидат Герджиков и Радев, ще дадат рамо на сегашния президент, като се очаква ръководството на ДБ да призове да се гласува по съвест.

Така или иначе, отсега се твърди, че най-вероятно предстои балотаж между Анастас Герджиков и Румен Радев, като упорито се твърди, че Лозан Панов дори се явява като катализатор за втори тур на изборите.

Преди да бъде издигната кандидатурата на Панов, в десния лагер имаше противоречиви настроения и много спорове. След първоначалния дебат трябва ли въобще да се издига самостоятелен кандидат, последва по-разгорещен, като доста десни фенове предупредиха, че ако бъде издигната неподходяща кандидатура за техен президент, ще подкрепят Радев.

Ветерани припомниха, че всъщност на изборите на 14-и ноември, и по-специално на очаквания балотаж, десните ще повторят вече позната схема. Така или иначе, заради очакването Лозан Панов да не успее да събере гласове до втори тур и пред избора Герджиков или Радев, десните ще подкрепят сегашния президент.

На миналите президентски избори, тъмносини също гласуваха за Радев, като обърнаха гръб на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, припомниха хора от ДБ. Десни са гласували и за друг ляво настроен кандидат, на местни избори – за Мая Манолова като кандидат-кмет, когато тя бе основната алтернатива на Йорданка Фандъкова.