На "Дондуков" 2: Четвъртокласникът Кристиян седна в стола на президента

Румен Радев показа първия препис на "История славянобългарска" на ученици за Деня на отворените врати

Новини
12:03 - 01 Ноември 2019
3521
На Дондуков 2: Четвъртокласникът Кристиян седна в стола на президента

Президентът Румен Радев покани ученици от трети и четвърти клас от училище "Христо Смирненски" в Хисаря да седнат в на мястото му в президентството. Държавният глава посрещна децата специално за Деня на отворените врати в институцията, организиран за Деня на народните будители.

„Специално избрахме днешния ден и е огромна радост, че патриарх Неофит е с нас, защото Денят на народните будители е преди всичко ден на духовна сила и вяра”, посрещна гостите си президентът.

Президентът попита учениците дали знаят за Паисий Хилендарски и им показа първия препис на неговата "История славянобългарская". „Той е направен през 1765 г. от Софроний Врачански и се съхранява в Националната библиотека. Виждате каква огромна роля е изиграла нашата църква в тежките години на робство”, обясни Радев на децата. Разговорът около днешния празник продължи и президентът обясни на учениците, че за да си будител, трябва много да четеш и знаеш.

Радев показа на гостите си своя кабинет. Желаещите да седнат в стола на президента бяха много, но първи успя да го направи четвъртокласникът Кристиян Дойчевски.

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе подготвила за малките си гости красиви картички, на които те да напишат как си представят будителите днес и да отправят пожелания към тях.