На финала : Трескава подготовка с машините за гласуване в неделя

На балотажа ще има машинен вот в 5900 секции, а стройствата вече са разпределени по градовете в страната в запечатани секции

Новини
20:00 - 04 Ноември 2023
2509
На финала: Трескава подготовка с машините за гласуване в неделя

Ден за размисъл преди втория кръг от местните избори. На балотажа право на глас имат малко над 6 милиона и 380 хиляди избиратели. На 5-ти ноември могат да гласуват и тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили права, включително навършващите 18 г. 

Отговорните институции удостовериха съответствието на техническите устройства и ще имаме възможност да гласуваме и с машини. 

Машинен вот на втория тур ще има, но заради невъзможността да се гласува така и на първия тур, се оформи отново напрежение между институциите. Премиерът Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС.

Министър-председателят съобщи, че няма доверие на Пламен Тончев след отказа му да освободи заместника си, който подписа справката за нарушения при сертифицирането на машините. И така се стигна до отмяна на машинното гласуване миналата неделя.

Денков вече е изпратил на президента мотивите за исканата оставка.

На балотажа ще има машинен вот в 5900 секции. Устройствата вече са разпределени по градовете в страната, които са запечатани преди вота в неделя. "Избирателят трябва да направи своя избор още с влизане в СИК и следва да каже с какво ще гласува - с хартиена бюлетина или машина, за да могат да му предоставят хартиените бюлетини или картите за гласуване. Те вече не са разписки, а са бюлетини от машина, които се пускат също в прозрачна кутия. Установяването на резултата става само и единствено от преброяването на бюлетините, съответно от машина и от хартия", заяви Полина Витанова от ОИК-София.

България избира нови кметове в 19 областни града. За градоначалници ще се гласува в 91 общини и 451 кметства. Гласуването започва в 7 часа и приключва в 8 часа вечерта.

В София един срещу друг се изправят Ваня Григорова и Васил Терзиев.

В Пловдив пристигнаха машините за вота. Започна и тяхното разпределяне по секциите. Общо 801 са те за Пловдив и областта, 455 ще бъдат използвани в града. По 28 лъча машините ще стигнат до секциите в областта. Те ще бъдат прекарани под охрана в СИК, а след това ще бъдат доставени и хартиените бюлетини и протоколите. Общо 850 полицаи са ангажирани с обезпечаването на обществения ред и сигурността на изборния процес. На балотаж в Града под тепетата отиват кандидатите на ГЕРБ и ПП–ДБ - Костадин Димитров и Ивайло Старибратов. В Пловдив ще има и балотаж за кметове на всички райони. 

И във Варна тече трескава подготовка за балотажа. Рано сутринта машините са отпътували към секциите. От ОИК съобщиха, че са осигурени достатъчно бюлетини за всички 280 000 души, които имат право на глас в областта. Един срещу друг за управлението на Варна ще се борят Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от ПП–ДБ. В кварталите "Младост", "Одесос" и "Приморски" също ще има втори тур.

В Плевен също ще има балотаж. На него един срещу друг ще се изправят независимият кандидат Георг Спартански и Валентин Христов от ГЕРБ. На първи тур ги раздели почти процент разлика. Освен в града, много села в областта също ще избират кмет на балотаж, като в едно от тях кандидатите са дори трима. В част от секциите в Плевен вече има машини, както и урни. ОИК уверяват, че имат достатъчно бюлетини. Полицията в готовност да следи за изборни нарушения.

Оспорвана битка и за кметския стол на Пазарджик. Над 500 полицаи следят за изборни нарушения в региона. Досегашният кмет на града Тодор Попов, издигнат от МК "Новото време" и Петър Куленски от ПП, ще се борят за доверието на пазарджиклии. В ОД на МВР в Пазарджик са получени 38 сигнала за нарушения, съставени са 2 досъдебни производства. Не е имало задържани. 

Във Велико Търново председателят на ОИК съобщи, че машините са дошли навреме. "В момента с ескпорт отиват по секците. До 17:30 ч. в общината се раздават всички изборни книжа и материали, в присъствието на представители на ОИК. В 108 секции ще има машинно гласуване. Техниците на фирмата изпълнител са на място, ще инсталират и проверят устройствата. Три населени места извън града ще избират кметове на балотаж, заяви Десислава Йонкова.