НА ФИНАЛНАТА ПРАВА: Джо Байдън докосва Белия дом

Свят
20:06 - 04 Ноември 2020
9372
НА ФИНАЛНАТА ПРАВА: Джо Байдън докосва Белия дом

Преднината на кандидата на демократите за президент на САЩ Джо Байдън в двата ключови щата - Мичиган и Уисконсин (0,6 и 0,7 съответно), е около 30 000 гласа, но при 96% преброени гласове това е солиден аванс, предават световните агенции. Заложните къщи вече дават предимство от близо 3:1 за бившия вицепрезидент в борбата срещу Доналд Тръмп.

Действащият президент на САЩ обаче все още има на какво да разчита. След преброяване на 45% от гласовете, той изпреварва кандидата на демократите в окръга Виго в щата Индиана, жителите на който почти винаги са познавали победителя в президентската надпревара. По последни данни на Fox News, във Виго 54% от преброените гласове са за Тръмп и 44% — за Байдън.

Иначе засега Тръмп все още може да разчита на победа в Алякса, Джорджия, Северна Каролина и Пенсилвания. С тяхна помощ той ще получи 267 от 270 необходими за победата гласа. Без стремително изплъзващия се от ръцете му Мичиган обаче той ще трябва да забрави за втори мандат. Официалните резултати все още не са обявени в Невада (6 електорални гласа), Аризона (11 електорални гласа), където кандидатът на демократите не е побеждавал от 1996 година, и в Уисконсин.

Ситуацията в Уисконсин и Мичиган постоянно променя изцяло хода на изборите. Гласуването по пощата в тези щати изглежда ще отнеме победата на Тръмп. Анализаторите обръщат особено внимание на скоковете в броя на гласовете за Байдън там. В един момента кандидатът на демократите събра 128 000 гласа в Мичиган, докато броят на гласовете за Тръмп не се промени значително. В Уисконсин Байдън по същия начин получи 100 000 гласа почти накуп, които били бюлетини, изпратени по пощата от град Милуоки.