На опелото на Неофит - всички, без руския патриарх

Кой ще дойде на погребението носи своята символика

Новини
10:00 - 16 Март 2024
4818
На опелото на Неофит - всички, без руския патриарх

Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на патриарх Неофит. Очакванията на Светия синод са да присъстват представители на всяка от тях.

Варненският митрополит Йоан обясни пред bTV, че с изключение на руския патриарх Кирил всички останали предстоятели са получили информация за реда на опелото.

Сбогуване с патриарха и прослава на неговите дела - опелото ще се води от Вселенския патриарх Вартоломей.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан - временен наместник-председател на Светия синод:
Вселенският патриарх, който заедно с църковните делегации от целия православен свят, ще присъстват на богослужбата, а след светата литургия Негово Светейшество ще оглави и църковното опело.

"Самият факт, че Вселенският патриарх ще присъства има голямо значение, носи послания, но тук е важно, че поканите до другите православни църкви са изпратени снощи късно след обяд след извънредното заседание на Синода", заяви доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в Софийския университет.

Кой ще дойде на погребението носи своята символика. На този етап потвърждение има от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил няма да присъства, но изпрати видеопослание.

"В тези дни на траур поверяваме всичките йерарси на Светия синод на Българската православна църква и целия български православен народ на нашето преклонение и молитва, като молим Всемилостивия Бог да упокои душата на нашия възлюбен брат в Христа, достолепния Неофит, патриарх на Българската православна църква, в обителите на своите преблагословени светци, където няма нито болка, нито печал, но живот вечен. Вечна и блажена да бъде паметта му!", заяви Даниил, патриарх на Румънската православна църква.

Снимки: Агнес Методиева