На първите избори се е гласувало с боб и царевица

Новини
21:30 - 20 Април 2021
3867
На първите избори се е гласувало с боб и царевица

На първите избори след Освобождението на България се е гласувало с боб и царевица по простата причина, че  повечето мъже били необразовани, разказват историците. Разказва се за мъже, тъй като по онова време жените и младежите до 21-годишна възраст не са имали право да се произнасят по въпроса.

От малкото данни, останали от онези времена, става ясно, че указанието е било следното: ако си съгласен с предложения народен представител – пускаш боб. Ако не го одобряваш – царевица. Ако си грамотен – пишеш името му на празен бял лист.

Първото Учредително събрание,  което е трябвало да състави Конституцията, е било свикано на 10 февруари 1879 г. в старопрестолния град Търново. От общо 229 депутати само 88 са влезли чрез пряк народен вот. Другите народни представители са вкарани по звание или заради високата длъжност, която заемат. Били са висши духовници, съдии, председатели на съвети.

Гласуването боб българите са заимствали от Древна Гърция – люлката на демокрацията. Там изборите се провеждали с бобени зърна. Кандидатите за висок пост обръщали шлемовете си и населението пускало вътре бобовете си. После изсипвали събраното и броили резултата. Печелел онзи с най-много боб в шлема.

Оказва се, че това е първият таен вот в електоралната история на човечеството.

В Търновската конституция е било записано, че всеобщо, равно и тайно избирателно право имат всички български граждани. Някак си обаче строителите на съвременна България са подразбирали само мъжете. Когато жените надигат глас и заявяват, че също искат да бъдат представени, техните аргументи дълго време на са уважени. На едни местни през 1937 г. за първи жените получават пасивно избирателно право, т.е. правото само да гласуват. При това само омъжените жени, с деца, над 21 годишна възраст. Тогава това е прагът на пълнолетието.

На парламентарните избори през 1938 г. се решава, че изискването да имат деца да отпадне, но остава изискването да бъдат омъжени. Правото жените да бъдат избирани се случва през 1945 г., на изборите за 26-то Народното събрание. Тогава е намалена и възрастта за гласуване, а на жените са дадени пълни избирателни права.