На пожар : БДЖ увеличава броя на влаковете София-Бургас

Въвеждат се и електронни устройства за купуване на билети в самите вагони

Новини
13:46 - 24 Юни 2024
1408
На пожар: БДЖ увеличава броя на влаковете София-Бургас

Още от тази седмица БДЖ ще увеличат броя на влаковете между София и Бургас.

Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Министърът поиска пълна проверка на всички обстоятелства, свързани с влакa от София до Бургас в петък вечер.

„Абсурдно е пътниците да пътуват по този начин, при положение, че имат закупен билет, а някой не си е свършил работата“,

допълни той.

По повод твърденията от страна на пътници, че в състава на влака е имало празни спални вагони, които са били заключени, от БДЖ увериха, че абсолютно всички места в тях са били продадени и заети. Проблемът с влака е поради факта, че той е без задължителна резервация и спира на необслужвани гари и пътниците от тях закупуват билетите си директно от превозния персонал. Това възпрепятства ограничаването на закупуването на билети, защото кондукторът няма връзка с билетоиздаващата система. 

„Започваме поетапно да оборудваме влаковете с електронни устройства за продажба на билети,

които изцяло ще решат този проблем“, заяви управителят на БДЖ-ПП Венцислав Славков.

Подобни устройства вече работят по линията София-Видин. Предстои още 140 да бъдат въведени в експлоатация, като с приоритет ще се оборудват най-натоварените влакове в страната.

От железопътния превозвач поясниха, че

от днес са взети мерки за увеличаване на състава на нощния влак от София до Бургас,

като е включен допълнителен вагон, който да обслужва нарастващия през лятото пътникопоток. От този петък ще бъдат добавени още два вагона към композицията, а от 29 юни тръгва още един влак по същото направление. С това

влаковете между столицата и морския град ще станат общо десет на денонощие.

От днес втора композиция с четири от новодоставените германски вагони вече пътува между София и Бургас. Тя тръгва от столицата в 6:40 ч. и се връща обратно в следобедните часове.