На ръба: "Газпром" с рекорден спад на добива на газ

Проблемите вече принудиха властите да увеличат тарифите за жилищно-комунални услуги в Русия до рекордно ниво

Новини
09:41 - 30 Септември 2023
2943
На ръба: "Газпром" с рекорден спад на добива на газ

"Газпром" отчете рязко намаление на добива на газ през първата половина на 2023 г. - до 179,45 млрд.куб.м. Това е с 25% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. Така годишното производство може да бъде около 360 млрд.куб.м. Подобни обеми имаше в СССР през 70-те години, отбелязват руските медии. "Газпром" отчете и спад от 26,5% в доставките на газ за вътрешния и външния пазар.

В отчета си компанията обясни намалението с „приемането в редица страни на политически мотивирани решения, насочени към отказ от вноса на руски газ“.

"Газпром" никога не е имал толкова нисък добив в цялата си история, коментира The Moscow Times. За последен път подобен добив имаше по времето на Съветския съюз: през 1978 г. бяха добити 372,1 млрд.куб.м. Нито веднъж досега съкращаването на добива не е било толкова стремително. През 2009 г., на фона на глобалната финансова криза, "Газпром" съкрати добива само с 16%, а след разпадането на СССР - само на 12%, пише СЕГА.

Добивът на газ е пряко свързан с договорите за доставка на газ. Според изчисленията на "Внешикономбанк" през 2023 г. износът на руски газ за Европа ще се срине шест пъти в сравнение с предвоенната 2021 г. - до 21 млрд.куб. м. Именно европейският пазар носеше основната част от доходите и печалбите на "Газпром". Русия обаче остана без този пазар, след като след началото на войната в Украйна първо поиска европейските клиенти да плащат в рубли, а после спря газа на всички страни, които отказаха да изпълнят ултиматума. Засега надеждите за пренасочване на износа към Азия или са нов газов хъб в Турция са далеч от реализация.

Проблемите вече принудиха властите да увеличат тарифите за жилищно-комунални услуги в Русия до рекордно ниво. Продажбите и на вътрешния пазар са спаднали рязко - с 27% в сравнение с година по-рано.

Тези факти не попречиха на руския президент Владимир Путин да похвали "Газпром", че демонстрира устойчивост и ефективност в работата си. „Въпреки нечестната, честно казано, конкуренция, преките опити отвън да възпрепятстват и възпрепятстват развитието й, „Газпром“ върви напред и стартира нови проекти“, отбеляза президентът.