На Шарл Мишел му писна, напуска поста си и разсърди европейските дипломати

В Брюксел му търсят заместник. Председателят на Европейския съвет не е изборна длъжност и обикновено се заема след политически разговори след изборите за Европейски парламент

Новини
11:29 - 13 Януари 2024
3781
На Шарл Мишел му писна, напуска поста си и разсърди европейските дипломати

Преди дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изненадващо съобщи, че ще напусне поста си по-рано и ще се кандидатира за европейски депутат. Това негово решение изнерви и разсърди неговите колеги и европейските дипломати, пише Politico.

Постът на Мишел е един от най-важните в Брюксел и напускането му, докато ЕС се бори с две войни - в Украйна и в Близкия изток, както и други проблеми, се възприема като желание на 48-годишния белгиец  да се погрижи за себе си, а не за общите европейски интереси.

Ако бъде избран за европейски депутат, Шарл Мишел ще трябва да заеме мястото си в Европейксия парламент през юли. Тогава ротационен председател на общността ще бъде Унгария и ако няма наследник, заседанията в месеците до края на 2024 година ще бъдат  председателствани еднолично от унгарския премиер евроскептик Виктор Орбан.

Според източници на Politico има вариант разкраченото положение на Мишел да се разглежда като конфликт на интереси - той заема една европейска длъжност, докато се бори за друга, и се дискутира дали не е по-добре той да напусне веднага. Ще бъде следено дали ще използва своите експерти и бюджет (примерно за пътни разходи) в кампанията си. Разделението ще бъде много трудно, защото по време на кампанията Шарл Мишел най-малкото ще се възползва от охраната си.

В Европейския парламент го призовават да подаде оставка още сега, или след като почне кампанията, за да може Съветът да му намери заместник. Но Шарл Мишел заяви, че няма намерение да го прави и смята, че може да бъде напълно ангажиран с делата си начело на Европейския съвет.

В Брюксел са ядосани и от начина, по който разбраха за решението на Шарл Мишел - в повечето случаи чрез мейл около празниците. Негов приближен обаче споделя, че съобщението е било направено в подходящия момент, за да бъде избегнато изтичането на информация.

Някои лидери са били информирани директно от него, други - през имейл, признава още чиновникът пред Politico. Според друг събеседник Мишел е разговарял директно единствено с френския президент Еманюел Макрон.  

След  като отмине ядът, европейските лидери ще трябва да се изправят пред по-сложната задача - кой да поеме неговата работа. Засега са предвидени две срещи през юни, на които да се обсъди казуса - на 17 юни и на 27-28 юни, когато е датата на редовната среща на европейските лидери.

Председателят на Европейския съвет не е изборна длъжност и обикновено се заема след политически разговори след изборите за Европейски парламент. Тази позиция обикновено се свързва с компромиса, необходим за взимането на решения в общността. По тази причина и трябва да бъде човек, към когото доверието е високо.

В Брюксел вече започнаха да търсят такъв. Премиерът на Люксембург Люк Фриден коментира, че евентуален кандидат може да бъде белгийският премиер Александър де Кроо. Румънският президент също има интерес към позицията, а в публичното пространство се завъртя и кандидатурата на Марио Драги.