На Свети Валентин гръцкият парламент дебатира гей браковете

Правителството на премиера Мицотакис се нуждае от гласове на опозицията, за да бъде приет законопроектът

Новини
10:40 - 14 Февруари 2024
1611
На Свети Валентин гръцкият парламент дебатира гей браковете

Гръцките депутати започват днес дебати по знаков законопроект за легализиране на еднополовите бракове, съобщават гръцки медии и Асошиейтед прес. Ако законопроектът бъде одобрен, Гърция ще стане първата православна страна, която легализира еднополовите бракове, посочва АП.

Заседанието на парламента на празника Свети Валентин идва след силно противопоставяне и протести от страна на църквата, но същевременно се забелязва и промяна в общественото мнение, което, макар и все още разделено, подкрепя реформата.

Ако бъде одобрен, законопроектът ще предостави на еднополовите двойки пълни родителски права, но няма да позволи на партньорите мъже да търсят деца, родени в Гърция чрез сурогатно майчинство.

Противопоставянето на Гръцката православна църква е категорично.

Управляващият Свети архиерейски синод изпрати писма до всички депутати, в които изложи своите възражения. Циркуляр с подобен текст беше прочетен по време на неделните служби във всички православни храмове в страната, а религиозни групи организираха публични протести срещу предложението. Църквата разглежда еднополовите бракове като заплаха за традиционния семеен модел, като твърди, че подкрепата за този модел може да помогне за справяне с намаляващата раждаемост в много европейски страни. Това мнение се подкрепя и от други православни страни, включително от Вселенската патриаршия със седалище в Истанбул, Турция, отбелязва АП.

Борците за правата на LGBT наричат законопроекта важна реформа, тъй като

еднополовите двойки за първи път ще бъдат признати за семейна единица.

Партньорите, които не са биологични родители на децата на двойката, ще трябва да търсят настойничество чрез осиновяване, което отнема повече време от процеса в много други европейски страни. Трансджендър активисти казват, че е вероятно да останат в правна неопределеност

и настояват за допълнителни промени в семейното законодателство.

Политическият пейзаж около еднополовите бракове е сложен, но също така предлага рядък момент на консенсус във време, когато политиците в целия Европейски съюз искат да подчертаят различията си преди изборите в целия блок през юни, отбелязва АП.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис се сблъсква с несъгласие в собствената му партия

и се нуждае от гласове на опозицията, за да бъде приет законопроектът.

Много депутати от опозицията са склонни да подкрепят реформата. Стефанос Каселакис, от опозиционната СИРИЗА, миналата година стана първият открит гей лидер на голяма гръцка политическа партия. Левите и центристките гласове

би трябвало да осигурят удобно мнозинство за приемане на законопроекта.

Политическите партии от крайната десница се присъединяват към религиозните протести. Малко вероятно е те да спрат приемането на законопроекта, но се стремят да привлекат подкрепа от традиционната консервативна база от гласоподаватели на Мицотакис.

Гласуването на законопроекта за еднополовите бракове се очаква в четвъртък.