НА ТЪМНО: Теменужка и Томислав на тайни срещи с емисари на Путин

Политика
13:59 - 20 Януари 2021
6140
НА ТЪМНО: Теменужка и Томислав на тайни срещи с емисари на Путин

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев тайно са се срещали с емисари на руския президент Владимир Путин покрай старта на проекта „Турски поток”. Новината съобщи бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев”. Според него срещите на Петкова и Дончев са били с руснаци от забранителния списък, спуснат от САЩ.

Според Цветанов Бойко Борисов не иска руснаците да се сърдят от неговата позиция относно ареста на Алексей Навални, но от този стремеж да не се разсърди Путин е поставил България в зависимост от Москва поне що се отнася до енергийните проекти.

„Борисов има определена зависимост от прокарването на руските интереси в страната”, захапа премиера Цветан Цветанов.

С „Турски поток” ще бъдем санкционирани от европейските институции, прогнозира още бившият МВР министър и хвърли бомбата: „Имало ли е срещи между Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов с хора от забранителния списък на Европейската комисия и САЩ?”

Срещите са били у нас и извън страната, а резултатът е похарчени 3 милиарда лева от държавната „Булгартрансгаз”, дадени на руски фирми, дошли уж от Саудитска Арабия.

Според Цветанов уговорките са реализирани в договор, който обаче се крие и трябва да бъде осветлен, но не и при това правителство.

На своята стена във фейсбук партийният строител на ГЕРБ, който напуска след скандала „Апартаментгейт” и създаде своя партия „Републиканци за България”, написа следното:

„Излизат нови и нови скандални факти около руския „Турски поток“ – сега става ясно, че 3 млрд. лв. за строителството не са единствената цена, която ще платят българите за този руски проект.

"Българските потребители на природен газ субсидират преноса на Газпром през България.

Освен това тарифите за Газпром са по-ниски от тези, които би следвало да плаща, за преноса през България.

ЕС защитава в момента това, че българите по кръстосания начин осигуряват много по-ниски тарифи за руснаците.

Това в известна степен води до нарушения в конкуренцията на пазара на природен газ, в рамките на ЕС", каза Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в Републиканци за България.