На тезгяха: Ливърпул разпродава реликви

Мърсисайдци организират онлайн търг за предмети от базата "Мелууд"

Спорт
14:50 - 13 Февруари 2021
1293
На тезгяха: Ливърпул разпродава реликви

Таблото, на което са отбелязани всички трофеи, портретите на легендарните мениджъри, столове, маси, всичко, което бе в легендарната база на “Ливърпул” “Мелууд”, отива на онлайн търг на 2 март.

Тимът се премести в новата си база през есента на миналата година и сега се организира разпродажбата, за да се финансира фондацията към легендарния английски тим, която подпомага бедните в града.

“Мелууд” бе построена през 1959 г., когато тимът закупи мястото от собствениците му. През този век обаче всичко отесня и стартира новия проект за дострояването на “Къркби”. Там от 1998 г. се намираше академията на “Ливърпул”.

В “Къркби” само сградата и терените за първия отбор са на стойност 50 милиона лири.

Двете половини на базата са отделни, като си имат самостоятелни входове. От единия влизат само мъжете и младежите до 23 години, а от другата - всички останали. Двете половини бяха сединени само от една пътека по идея на мениджъра Юрген Клоп, за да се символизира израстването на юношите към първия отбор.

Половината на първия тим разполага с три терена площ от 32 000 квадратни метра. Има отделни зони за тренировки на вратарите и загрявка, които разделят два от терените. На открито има зона за тренировка с изкуствена трева, тенис корт, тенис корт с изкуствена трева, и два корта за падел тенис и едно игрище за плажен волейбол. Около всичко това има огромни телевизионни екрани. Отвъд сградата има и отделен терен за младежите.

Сградата е 9200 квадратни метра, като включва два фитнеса, които са отделно за мъже и младежи, плувен басейн, комплекс за хидротерапия, такъв за рехабилитация и медицински кабинети. Отделно са зоните за почивка и хранене. Има зала за пресконференции и телевизионни студиа.

На търг от “Мелууд” обаче отиват доста интересни неща. Могат да се купят например ръкавиците на Лорис Кариус, един от най-провалените вратари в историята, за 100-150 лири, стол за пресконференции за 1000-2000 лири, яке на Клоп Hugo Boss за 1000-1500 лири, пухенка на германеца за 300-500 лири, седалки от резервната скамейка на “Анфийлд” и дори историческата купа от турнирите по тенис на маса, която носи името на базата. По време на дълги лагери легендите са я разигравали почти всяка седмица. За нея се очакват да бъдат дадени 200-300 лири.

Най-забавният предмен от търга е портрет на Юрген Клоп като рок звезда, който е бил рисуван от Марк Дженингс. За него трябва да се извадят минимум 250 лири.

Най-скъпото нещо, което ще бъде в търга, е легендарната стена, на която са отбелязани трофеите на отбора, като тя е с отчетена и последната шампионска титла от миналото първенство.

Наддаването за нея стартира от 7500 лири, но се очаква да достигне двойно или тройно повече от първоначалната сума.

Друг скъп предмет също е свързан с Юрген Клоп. Това е диванът от офиса на мениджъра, който започва от 2000 лири.

За продажба са и портретите на бившите мениджъри. Тези на Фил Тейлър, Рой Ходжсън и Брендън Роджърс са оценени само за 100-150 лири. Греъм Сунес е малко повече - 150-250 лири.

Останалите са за по 200-300 лири, като сред тях са легендарните Боб Пейскли и Кени Далглиш. И отново там най-скъп е Юрген Клоп. Неговият е оценен на 1000-2000 лири.

Феновете обаче още отсега са наточени да участват в търга въпреки пандемията и намалелите пари за семействата.
Очаква се в търга да се включат и бивши играчи и треньори на отбора.

Брендън Роджърс, който сега води “Лестър”, твърдо обяви, че иска да си вземе портрета от времето, когато водеше един от най-славните отбори в света.

Точно този уикенд е двубоят между Брендън Роджърс и Юрген Клоп за първенството, като мачът е от 14,30 часа българско време в събота. Мачът пропуска една от звездите на германеца Фабиньо.

Във вторник “Ливърпул” лети за Будапеща, за да играе с “РБ Лайпциг” в първи 1/8-финал от Шампионската лига, прибира се обратно в Англия, за да играе в градското дерби с “Евертън”.