На върха: Лавината детронира шампиона Тампа Бей

Спорт
08:06 - 27 Юни 2022
2157
На върха: Лавината детронира шампиона Тампа Бей

Колорадо Аваланш спечели Купа "Стенли" за първи път от 2001 г. насам с победа с 2:1 срещу Тампа Бей Лайтнинг в мач №6 от финала в НХЛ.

"Двадесет и повече години само мечтаехме, искахме и работихме за това", каза капитанът на Лавината Габриел Ландеског.

"Просто най-накрая се сбъдна след много луди години и много упорита работа. Тази група е просто невероятна, и то по целия път от върха до нашите масажисти, до съпругите ни, до феновете, до всички, които работят в "Бол Арена". Това е невероятно.

"Генералният мениджър Джо Сакич свърши чудесна работа, като подбра някои части по пътя, които наистина, наистина ни направиха трудни за игра. Погледнете Колиано, погледнете Дарън Хелм, погледнете Нико Щурм, Менсън, погледнете всички тези момчета, всички тези части, които просто искат да спечелят толкова много и просто искат да направят всичко, което е необходимо, и това просто се добавя към един наистина труден за игра отбор."

Нейтън МакКинън записа гол и асистенция, а Артури Лехконен вкара за Колорадо, които се отърсиха от загубата с 2:3 в мач №5 у дома в петък и спечелиха Купата за трети път в историята си (също и през 1996 г.). Дарси Кюмпер направи 22 спасявания.

"Невероятно! Това е лудост", каза Маккинън.

"Нямам търпение да прегърна семейството си. Господи, трудно е да се опише. Наистина не знаех какво ще е усещането да го спечеля в действителност, но просто виждайки как всички тези воини се борят, се чувствам невероятно. Думите не могат да опишат как се чувствам в момента.

"Нищо друго освен невероятно - това е с една дума. Няколко трудни години се смесиха, но сега всичко си заслужава. Никога не сме спирали да вярваме. Основните момчета, които са наоколо, вече 10 години, идвайки на 18 години като Гейб и Ерик Джонсън, до сега, беше невероятно. Толкова е невероятно да видиш момчета като Андрю Колиано, Джак Джонсън, всички ветерани, Джош Менсън, момчета, които все още не са го печелили. Толкова е невероятно."

Колорадо затвори всяка от четирите си серии при гостуване, където постигна резултат 9:1 в плейофите за Купа "Стенли".

"Просто гледам тези момчета и цялата работа, която са положили", каза Кейл Макар, който спечели трофея "Кон Смит", избран за най-полезен играч на плейофите.

"Ей Джей", Нейт, "Ланди", Мико Рантанен, те са тук от толкова много години, с възходи и падения. Просто е толкова страхотно да бъда част от награждаването им, от целия им труд и успехите им през годините. Просто се гордея с момчетата, честно казано. Просто е толкова страхотно.

"Когато пораснеш, виждаш това нещо като дете и имаш негова снимка на стената си. Единственото, за което си мисля, са всички, които ме докараха дотук. Семейството ми е на трибуните, така че е невероятно, където и да са те. Това е нереално."

Стивън Стамкос вкара, а Андрей Василевски направи 28 спасявания за Светкавиците, които не успяха да се справят с опита си да станат първият отбор, който печели Купата в три поредни сезона, след като Ню Йорк Айлендърс я спечели в четири поредни в периода 1980-83 г.

"Поредицата от плейофи, тя приключи, но това не е краят на нашата серия", заяви треньорът на Тампа Бей Джон Купър." Понякога наистина не се помнят толкова много отборите, които не са спечелили, но мисля, че ще запомня този отбор най-много. Това, през което преминаха тези момчета, контузиите, беше добре документирано какви воини бяха. Трябва да видите какво се случва в съблекалнята. Никога не съм виждал подобно нещо и не съм се гордял повече с един отбор от тази група. Винаги ще ги помня, а ние не спечелихме. Това е почит към тях. Това е съкрушително."

Стамкос даде преднина на Тампа Бей в първия период. Никита Кучеров спечели битка по бордовете срещу Маккинън под линията на вратата, след което отби шайбата от Кейл Макар. След това свободната шайба рикошира от пързалката на нападателя на Светкавиците Ондрей Палат в левия кръг директно към Стамкос, който от предна позиция промуши петичка на Куемпер.

Лехконен даде преднина на Колорадо с 2:1 в 12:28 мин. на втората част.

"Всички емоции, за които можете да се сетите", каза треньорът на Лавините Джаред Беднар.

"Просто съм толкова щастлив и горд с тези момчета и с това, което вложиха. Трудно е да се опише, че те са възнаградени за целия си труд. Има чувство на облекчение, чувство на удовлетворение. Все още потъва. Когато сирената прозвуча, почти не вярвах, че сме си свършили работата. Беше невероятно пътуване и аз съм просто благодарен, че успях да бъда част от него с този отбор."