На Възкресение патриарх Неофит стана на крака (СНИМКИ+ВИДЕО)

Актуални новини
10:53 - 02 Май 2021
4215
На Възкресение патриарх Неофит стана на крака (СНИМКИ+ВИДЕО)

Часове преди Възкресение Христово Българският патриарх Неофит се появи за пръв път публично от три месеца. Макар да е отслабнал Негово Светейшество стоеше прав на крака и направи няколко крачки в Патриаршеския дом в Софийската Света митрополия, където в събота получи Благодатния огън от Йерусалим.

75-годишният предстоятел на Българската православна църква прекара известно време в болница, като Светият Синод бе лаконичен относно здравословното състояние на патриарха. Дядо Неофит вече се чувства много по-добре от средата на април, когато постъпи в лечебно заведение. Вече можел да прави няколко крачки сам и без чужда помощ, научи Lupa.bg.

Медиците успяха да го стабилизират, но засега  категорично му забраняват да служи в църква и да се среща с миряни заради крехкото си здраве. На видеото, което бе разпространено от Българската патриаршия на Велика събота се вижда, че патриархът получава благодатния огън огън от Врачанския митрополит Григорий, който води българската делегация в Йерусалим.

Всички духовници, които са до патриарха са с предпазни маски. След изпяване на тропара "Възкресение Твое, Христе Спасе", Негово Светейшество патриарх Неофит пожела радостно посрещане на празника Възкресение Христово на целия български народ.

Отсъствието на дядо Неофит през последните месеци отново породи питания какво се случва с него и дали той е с влошено здраве, което може да не му позволи да служи в близко бъдеще. 

Последната официална информация от Светия Синод е от средата на април и тогава бе казано, че дядо Неофит е в болница за рутинни изследвания. "Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница. При постъпване в болничното заведение, на всеки пациент, както и на Негово Светейшество, също бе извършен задължителен PCR тест за COVID-19, който подчертаваме, че е отрицателен!", уточниха от Патриаршията.

Днес братът на патриарха - диригентът на хора към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" доц. Димитър Димитров сподели пред Нова телевизия, че с дядо Неофит не се виждат, а се чуват само по телефона, тъй като пазят патриарха от пандемията. 

Най-вероятно Негово Светейшество няма да извърши и празничния Гергьовски водосвет за освещаване на бойните знамена на празника на Българската армия - 6 май.