На Великден: Правилата в храма ще са като в супера

Служителите на реда няма да допуснат струпване на хора пред и в църквите

Новини
15:38 - 10 Април 2020
2644
На Великден: Правилата в храма ще са като в супера

Нови мерки налага правителството за намаляване на последствията от пандемията Covid-19. На брифинг в Министерски съвет ги представи преди минути професионалното ръководство на МВР. Пред микрофоните бяха главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

КПП-тата в страната по никакъв начин няма да разхлабват контрола и пропускателния режим по време на празниците Цветница и Великден, съобщи шефът на националната полиция Христо Терзийски на специален брифинг в Министерски съвет. Засилена ще бъде и активността на служителите на Ппътна полиция, за да не се допусне пробив в спазването на карантината и извънредното положение.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък беше категоричен, че служителите на реда няма да допуснат струпване на хора пред и в храмовете. „МВР има за цел да запази здравето и живота на българските граждани, а не да налага санкции“, заяви Иванов. С негово разпореждане се спират отпуски на всички полицаи в страната, за да се следи за реда по време на празниците.

Според набелязаните мерки КПП-тата на изходите на големите градове ще прецеждат строго преминаващите автомобили и хора по Цветница и Великден.

През почивните дни за празниците няма да важи оправданието „Отивам на работа“, така че тръгналите да видят свои близки в друго населено място без сериозно основание може да бъдат връщани.  

Вече се въвежда организации за охрана на провеждането на църковните мероприятия. Областните дирекции на МВР провеждат срещи с митрополиите по места, за да се уточни къде ще са литургиите и каква ще бъде организацията и правилата за празниците. Изискванията на МВР към свещениците е да организират за миряните еднопосочен поток за придвижване, носене на лични предпазни средства, спазване на дистанция. Вътре ще се допускат само хора, които не създават риск за зараза.

В храмовете редът и мерките за безопасност трябва да бъдат като в големите търговски вериги, обобщи главният секретар на МВР. Той за пореден път призова вярващите да спазват правилата.