На вниманието на Фандъкова : Как се редят павета в центъра на София? (СНИМКИ)

У нас
11:30 - 16 Април 2019
4959
На вниманието на Фандъкова: Как се редят павета в центъра на София? (СНИМКИ)

Подреждането на паветата на централната столична улица „Иван Вазов” е поредното доказателство за некачествените ремонти в София, алармираха Lupa.bg живеещи в района. Наши журналисти и фоторепортери се заеха да проверят случая и се срещнаха с недоволни граждани, които се оплакаха, че вече повече от половин година мъкнат пясък и кал в домовете си, а краят на т.нар. ремонт не се вижда.

Хората в квартала от есента на миналата година са подложени на редица неудобства заради подмяната на водопровода от страна на „Софийска вода”, а след това и заради пренареждането на паветата. От есента на 2018-та до средата на март ул. „Иван Вазов” в отсечката от ул. „Шишман” до бул. „Васил Левски” буквално приличаше на коларски път от края на ХIХ век, само дето липсваха каруците, конете и магаретата. Едва преди месец започна пренареждането на паважа, който вече е приключил. Ако минете обаче по улицата ще останете неприятно изненадани от начина, по който са подредени гранитните блокчета. „Пет за четири”, обобщи пред Lupa.bg трагикомичната ситуация възрастен мъж, който живее в една от кооперациите на „Иван Вазов”.

Така изглежда в момента ул. "Иван Вазов". Някои павета стърчат над другите. Подредени са и доста странно, не едно до друго, а с големи луфтове помежду им. Пясъкът, който бе поставен върху тях преди повече от две седмици, за да слегнат, все още стои.

Lupa.bg предоставя на столичния кмет снимков материал за това как се подреждаха паветата на улицата на автора на "Под игото", както и фотографии на улицата след нареждането на паважа, макар самата тя преди време да заяви, че не е компетентна по отношение на полагане на паважната настилка. Коментарът й беше направен по повод некачествения ремонт по столичния булевард „Княз Александър Дондуков”, където отново ставаше дума за дефекти и за некомпетентно редене на камъните.

Така изглеждаше кръстовището на улиците "Шишман" и "Иван Вазов" в средата на март

„Реденето на паветата изисква специални умения и компетентности. Изпълнителите, по наше настояване, привлякоха като консултант един от най-опитните павьори в годините назад, който сам потвърди, че екипът който работи са негови ученици. Аз не бих се изказала по отношение на това как да се редят на паветата”, заяви тогава кметът.

Подреждането на гранитните блокчета през първата половина на март


Явно обаче консултанти павьори не са били извикани в случая с малката отсечка на „Иван Вазов” и резултатът с настилката е налице. Хората продължават да ходят в пясъка и в близко бъдеще гранитните блокчета спокойно ще може да бъдат извадени и ще се разместват от преминаващите коли.



На 20 март "Иван Вазов" изглеждаше така - все още напомняше коларски път от края на XIX век. Дори в началото на ХХ век, когато по тази улица е ходил патриархът на българската литература Иван Вазов, който е живеел там, пътят е бил по-добър.

Заради дългия ремонт живеещите на столичната улица „Иван Вазов” вече поискаха от Столична община да им опрости задълженията по такса смет и данъка за недвижими имоти за 2018 г. Причината е, че заради започналия ремонт през август те не са имали достъп до имотите си, паркирането на автомобили е било невъзможно. Някои от кофите за смет бяха преместени от улицата, а дълго време събраният боклук не се извозваше.

Повече от половин година жителите в района се чувстваха все едно живеят под блокада и във военно положение. Това чувство обаче още остава у тях...


СНИМКИ: Агнес МЕТОДИЕВА