На вниманието на Фандъкова: Пазарът за антики край на „Невски” тъне в боклуци (СНИМКИ)

У нас
13:13 - 22 Май 2019
6535
На вниманието на Фандъкова: Пазарът за антики край на „Невски” тъне в боклуци (СНИМКИ)

Градинката около антикварния пазар, намиращ се до катедралата „Св. Александър Невски”, е зарината с боклуци, видя репортер на Lupa.bg. Кошчетата за смет са препълнени и отпадъците се търкалят наоколо, без никой да ги събира.

Сметопочистващите фирми в София са длъжни всеки ден да събират боклука. Lupa.bg обаче узна от търговците, предлагащи сувенири, че това не се прави всеки ден. Отделно те признават, че някои от колегите им доста безразборно изхвърлят наоколо пластмасови чаши от кафе, празни бутилки от вода, опаковки и всякакви други ненужни вещи.


Репортер на Lupa.bg дочу и любопитен разговор на група британски туристи, които с любопитство разглеждаха интересни магнити от София и България, матрьошки, стари монети, часовници, ордени от времето на социализма и от Царство България. Чужденците коментираха помежду си мръсотията в идеалния център на европейската столица и потресени се чудеха защо това се допуска от местните власти.

Обидно е, че под краката на хората, които минават през градинката, се валят и празни метални кутии от Кока-кола и консерви. Пълно е и с парцали и всякакви други боклуци, чието място не е там.


А само на 300 метра от антикварния пазар се намират трите най-важни сгради в държавата – парламентът, президентството и Министерския съвет.

Малкият парк около патриаршеската катедрала е любимо място на столичани и е в топ 3 на посещаваните туристически обекти в София, заради факта, че там се намира не само "Александър Невски", но и паметникът на Незнайния войн, както и други паметници на бележити българи като цар Самуил и Иван Вазов. В градинката, където е разположен пазарът за сувенири и картини е издигнат и Паметникът на българския опълченец. 


Изобщо китният парк е ключово място в София и там е една от най-оживените пътни артерии в столицата. Всички високопоставени чуждестранни делегации минават през площад "Св. Александър Невски", тъй като пред Незнайния войн се провеждат церемониите по официалното посрещане на президенти, премиери и министри.

Всички тържествени церемонии на българските национални празници, литургии и водосвети пак са до антикварния пазар.

"Кметицата Фандъкова да си стегне редиците и да вземе мерки тази мръсотия да не грози столицата. Срам!, коментираха пред Lupa.bg случайни минувачи.

 

Снимки: Агнес Методиева