На вниманието на НАП! На летището в Бургас: 4 лева за кафе, 4 лева за вода и данъчна измама! ( СНИМКИ )

Уникална скъпотия посреща чуждестранните туристи на аерогарата в морския град, държавата не получава нищо

Новини
15:12 - 11 Юли 2019
29299
На вниманието на НАП! На летището в Бургас: 4 лева за кафе, 4 лева за вода и данъчна измама! (СНИМКИ)

Солените цени, от които масово се оплакват туристите по българското Черноморие важат в пълна сила и за летището в Бургас, установи проверка на Lupa.bg. Хилядите чуждестранни летовници, кацащи с чартърни полети на аерогарата в бургаския квартал „Сарафово”, са принудени да плащат почти по 4 лева за кафе и още толкова за бутилка минерална вода в единственото функциониращо към летището кафене „Джинджър”.

Баснословните цени обаче важат единствено за преминаващите през летището пътници, но не и за работещите на аерогарата. Репортер на Lupa.bg, поръчал си кафе, първо бе попитан дали е служител на аеропорта. Когато отговори отрицателно, бе сюрпризиран неприятно с касов бон за 3,79 лева. Все пак в кафенето има отстъпка за двойно еспресо – то се продава за 5,29 лева. Бутилка минерална вода 0,5 литра е 3,59 лева, а кутия безалкохолна напитка – 4,99 лева.

Нередовната касова бележка, издадена на 5 юли 2019 г. в кафене "Джинджър" на летището в Бургас

Далеч по-скандалното от високите цени на летището в Бургас обаче е фактът, че операторът на аерогарата, който стопанисва и кафенето, мами Националната агенция по приходите (НАП) с нередовни касови бележки. Съгласно промените в Наредба № H-18, всички фискални бонове трябва да съдържат отпечатан QR-код, чрез който купувачите да могат да проверят дали касовата бележка е отчетена на сървърите на НАП. Според наредбата, всички касови апарати трябва да отговарят на новите изисквания и затова трябва да сменят или модифицират използваните от тях устройства най-късно до 31 март 2019 г. За нерегистрираните по ДДС крайния срок бе 30 юни 2019 г.

Малка бутилка минерална вода струва 3,59 лева, а фиска не прибира нито стотинка 

Видно от издадения касов бон на кафене „Джинджър”, опериращ на терминал 2 на летище Бургас, новите изисквания на НАП не са спазени. Подобна нахална данъчна измама не си позволяват даже кръчмарите и концесионерите на плажове по родното Черноморие.

„На летището в Бургас не само скубят пътниците с баснословни цени, но дори не плащат данъци! Ето такова е нивото на туризма в България!”, гневят се справедливо туристите.

Добре дошли в България: двойно кафе еспресо струва "само" 5,29 лева на летището в Бургас.