На Връбница девойки гадаха за женитба

Старият български обичай бе пресъздаден в търговищкото село Голямо Соколово

Новини
18:10 - 09 Април 2023
2341
На Връбница девойки гадаха за женитба

Девойки „гадаха за женитба“ в търговищкото село Голямо Соколово. Възстановката на обичая край населеното място е организирана от народно читалище „Христо Ботев-1910“ . „Откакто се помня, на Цветница в нашето село се празнува“, каза пред БТА читалищният секретар Алиме Ахмедова.

Традицията и тази година бе спазена. На Връбница, момичетата, които са лазарували, вият венци от върбови клонки. Организирано, със закачки и усмивки, отиват до селското дере и пускат венчетата във водата от средния мост. След това притичват към последния мост и чакат кое венче ще пристигне първо. „Момичето, на което венчето пристига първо, се смята, че ще се задоми през тази година. Отново със закачки девойките правят столче с ръце на бъдещата невеста и я носят така към дома ѝ“, разказа секретарят. 

Според народните поверия, свързани още с ритуала кумичене, които днес вече не се спазват толкова, е да не се разговаря с избраната за кумица до третия ден след Великден. Тогава същите девойки ѝ ходят на гости, а тя ги гости с боядисани яйца и традиционни за светлия празник храни. В Голямо Соколово девойките не разговорят с кумицата, докато я носят, с времето е отпаднал и моментът с ходенето на гости, допълни Алиме Ахмедова.