НА ЖИВО: Брифинг на щаба за епидемиологичната обстановка

Общество
10:09 - 07 Януари 2021 (обновена)
4679
НА ЖИВО: Брифинг на щаба за епидемиологичната обстановка

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Към настоящия момент отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Тези данни са свързани и с броя на направените тестове в сряда, които са 10 088, като от тях 5541 са PCR (659 заразени), а 4547 са антигенни тестове (343 заразени). За сравнение, във вторник направените тестове бяха общо 11 456. "По отношение на тези данни на седмична база, прави впечатление, че броят на излекуваните е повече новозаразените. 32% е заетостта на неусложнените пациенти, 47% е заетостта на леглата с усложнени пациенти", заяви проф. Ангелов.

На 24-о място сме по заболеваемост в ЕС и 5-и на Балканите. По отношение на смъртността сме на 3-о място в ЕС, каза доц. Кунчев.

"9750 дози ваксини бяха получени на 26 декември. 699 ваксинации бяха направени още на следващия ден. 5890 дози бяха получени на 4 януари. Общо към момента ваксинираните са към 7900. Беше създаден много добър ред и организация. За последните два дни нямаме информация за странични явления", коментира проф. Илко Гетов. Ще бъде публикува информация с очакваните количества за ваксините както и прогнозните данни, обясни още здравният министър.

По повод сигналите за търговия с плазма от преболедували COVID-19, министърът заяви, че ще окаже пълно съдействие на властите. 

А по повод хората в ледените води на няколко реки вчера на Йордановден, проф. Ангелов каза, че всеки кмет или политик опитва в момент да извлече най-много ползи за себе си.

"Само че ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграването с политиката, опирайки се върху българските обичаи и традиции, символ на българщината, в момента е нелепо. Нелепо е, защото всичко това, което се случва, показва здравето на българите. Такава криза се случва веднъж на 100 години, всеки решава с какво да остане в историята - дали със спасените човешки животи при мисъл за лекарите, или с преследването на политическите си страсти, амбиции и стремежи", отсече той. И напомни, че днес не е време за правене на политика, а най-важното е превеждането на народа през кризата.