НА ЖИВО: Депутатите гласуват Бюджет 2023

Предвиден е дефицит от 3%, растеж на БВП от 1,8% и годишна инфлация от 8,7%

Новини
10:00 - 27 Юли 2023
2400
НА ЖИВО: Депутатите гласуват Бюджет 2023

В НС депутатите трябва да гласуват окончателно финансовата рамка на държавата. Предвиден е бюджетен дефицит от 3%, растеж на БВП от 1,8% и годишна инфлация от 8,7%.

Гласуването на бюджета беше пред провал, след като министърът на финансите Асен Василев беше готов да оттегли подкрепата на министерсвото след гласуваните промени в бюджетната комисия. Депутатите отхвърлиха част от мерките му за събиране на повече приходи, което на практика означава и по-голям недостиг на средства от предвидените 3%.

Проблемът беше решен на спешен лидерски съвет вчера. Бяха договорени взаимни компромиси преди окончателното разглеждане на бюджета, така че той в крайна сметка да бъде приет, а правителството да оцелее.

Още преди да са започнали реалната и тежка работа по приемането на националния бюджет депутатите успяха да си разменят по няколко остри реплики, а Йордан Цонев от ДПС призова председателстващия заседанието Росен Желязков да бъде по-строг и дори да наказва народни представители.

Заседанието на НС започна няколко минути по-късно, а Желязков обяви, че предлага за гласуване включването на извънредна точка - ратификация на гаранционно споразумение с ЕЦБ. Цончо Ганев от "Възраждане" скочи и обвини управляващите, че са се превърнали в гумен печат на украинското посолство, или по-скоро на американското, а шефът на парламента подчерта, че изобщо не става въпрос за Украйна, а за Българската банка за развитие. Ганев не пропусна, че земеделската комисия е била свикана през нощта, според него - за да задоволи интересите на ДПС по Закона за горите.

Председателката на БСП Корнелия Нинова пък заподозря, че поради конфликт по темата бюджет, неразбирателство и заради това, че мин-председателят е казал, че това не е бюджет, вместо първа точка се вкарва ратификация.

"Защото няма доклад на бюджетна комисия. Затова се вкарва извънредна точка. Завоалират това, че докато влезем в зала нямаше доклад", атакува тя управляващата коалиция.

Снимка: Агнес Методиева