НА ЖИВО: Изслушват главния прокурор Иван Гешев в правната комисия в НС

Новини
15:17 - 19 Януари 2023
2098
НА ЖИВО: Изслушват главния прокурор Иван Гешев в правната комисия в НС

Правната комисия на парламента започна изслушване на главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата и по дискутирани законодателни промени.

Преди изслушването пред журналисти Иван Гешев коментира разследването по случая с криптоплатформата Nexo. Той заяви, че е сигурен по това, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ. „По реда на молбите за правна помощ съм сигурен, че ще ни бъде оказано бързо и компетентно съдействие“, добави Гешев.

По думите му всичко, което поискат американските власти, ще бъде предоставено и добави, че прокуратурата действа в добър синхрон с всички правоохранителни органи в целия свят, които имат интерес от този случай. По казуса с Nexo бяха обвинени четирима души, като двама са обявени за международно издирване, а на другите им е наложена по 1 млн. лева гаранция.

Главният прокурор заяви пред народните представители, че е готов да дойде и в пленарната зала на Народното събрание, защото има реални проблеми, които трябват да бъдат чути и решени на законодателно ниво.

Гешев изрази и готовност да представи статистическите данни за дейността на прокуратурата за изминал период. Също така отчете експертните законодателни предложения на прокуратурата по проблемите в обществото и във връзка с остарелия Наказателен кодекс.