На живо: Срещата на Румен Радев с ГЕРБ

Новини
09:33 - 12 Януари 2021 (обновена)
5270
На живо: Срещата на Румен Радев с ГЕРБ

Президентът Румен Радев продължава консултациите за датата и начина на провеждане на парламентарния вот напролет.  Днес той е поканил за разговори парламентарно представените партии. Всички без "Обединени патриоти" приеха неговата покана.  

Консултациите започнаха преди седмица. Първата среща на "Дондуков" 2 бе с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и с членове на Националния оперативен щаб. След това президентът разговаря със здравни експерти, учени, с ръководството на ЦИК и с обществения съвет към комисията, представители на извънпарламентарни политически партии. Вчера Румен Радев проведе видеоконферетнта връзка с представители на организациите на българските общности зад граница.

Държавният глава е изпратил покани за участие и към БСП от 10.45 часа, към ДПС от 12.00 часа, към ВМРО и НФСБ от 13.15 часа, към ПП „Воля“ от 14.30 часа и към ПП „Атака“ от 15.45 часа.

Lupa.bg припомня, че между държавния глава и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се разгорещи медиен диалог за датата на изборите и провежданите консултации. Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че Радев провежда консултации с особен вид, включително с партии, които са в процес на заличаване. По думите ѝ не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти.

„Целта на консултацията е да се търси общо решение, така че да имаме гарантиране на здравето, на правото на вот на всеки български гражданин, на прозрачността и честността на изборния процес, както и да се повиши доверието в него”, заяви в началото на срещата Румен Радев.

„Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани. Това води до недоверие в изборния процес, уронване на престижа на институциите, но и ще доведе до спад в избирателната активност”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един гражданин”, категоричен бе Радев.

И допълни: „Внушенията за манипулация се опровергават само по един начин – с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира, че тези избори няма да бъдат опорочени. Надявам се да видя такива мерки”.

„Анализи и разговори за провеждането на изборите текат още от края на миналата година. Направили сме анализ за случващото се в други държави”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Голяма част от тях обаче не са приложими у нас – гласуване на открито, от автомобил или чрез посредник. Така остават 2 алтернативи – или се опитваме да вкараме потокът карантинирани в някакъв часови пояс, или се опитваме да разширим обхвата на подвижните избирателни секции”, посочи още той.

„Първият вариант крие огромен риск за здравето. За разширяване на обхвата на подвижните избирателни секции е нужда съвсем малка промяна в закона”, каза вицепремиерът.

„Най-лошият вариант е да имаме изборен резултат, който по една или друга причина не се приема с доверие от българските граждани”, категоричен бе Дончев.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/771703766759637