Наблюдатели на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Новини
14:10 - 24 Септември 2022
2806
Наблюдатели на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Критичните изявления на президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет са "разпознаваеми" в предизборната среда. Това са част от заключенията в междинния доклад на мисията за наблюдение на предсрочния парламентарен вот, изпратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Наблюдателите посочват, че критиките са насочени към предишното правителство.

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно върху разделението между участниците в изборите относно енергийните политики, инфлацията и растящите социалноикономически безпокойства, както и корупцията".

"Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство", пишат още докладчиците, като отбелязват, че още през първата седмица на кампанията Министерството на икономиката публикува две изявления относно предполагаеми нарушения на двама бивши високопоставени държавни служители, свързани с една от партиите в четворната коалиция.

"Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинения в корупция", установяват наблюдателите.

По отношение на медийната среда, те подчертават, че предизборната кампания се води основно във Фейсбук и ТикТок, печатните издания работят по-скоро като онлайн медии, а "разследващата журналистика, базираща се на данни, макар и да достига до по-малка аудитория, поддържа плуралистичен, основаващ се на факти дебат, и призовава към политическа отчетност".

БНР и БНТ са медиите, които се ползват с голямо обществено доверие. В същото време според някои събеседници на мисията фактът, че обществената телевизия се управлява от изпълняващ длъжността директор "създава несигурност и обезсърчава аналитичното отразяване, както и журналистическия контрол над участниците в изборите".