Нацизъм в София: Детска площадка осъмна нашарена с 56 хитлеристки свастики (позорни снимки)

Новини
16:12 - 09 Юни 2020
4607
Нацизъм в София: Детска площадка осъмна нашарена с 56 хитлеристки свастики (позорни снимки)

Детска площадка в София осъмна надраскана с цели 56 хитлеристки свастики – отвратителни символи на расизма и антисемитизма. Благодарение на бързите действия на екипи от Столичния инспекторат, пречупените кръстове бяха почистени максимално бързо още в понеделник, потвърдиха общински служители пред Lupa.bg.

Мечето в кв. "Бенковски" преди и след почистването от общинските служители

Акцията на инспекторите бе в градинката „Лунна нощ“, намираща се в столичния квартал „Бенковски“. Обекти на наглото хулиганско изстъпление се оказаха всички каменни фигури на животни - мече, куче, лъвче, носорог и тюлен. Вандалите не бяха пожалили и изградените в парка детска площадка, декоративни ограждения и кошчета за отпадъци.

За премахването на попилите дълбоко в каменните пори спрейове от Инспектората са изполвали специален екологосъобразен способ с фино стрит абразив, щадящ повърхността на фигурите. Градинката „Лунна нощ“ бе създадена преди 3 г. от СО – район „Сердика“, за да служи като място за отдих и игра на младите обитатели на квартала, а само преди година там бяха изградени и специални алеи за разходки.

За вандалския акт е сезирана и прокуратурата. Расистите-вандали до този момент са неизвестни, но вече са иззети записи на видеокамери в района, за да бъдат идентифицирани изродите. От Столичния инспекторат пък обяиха, че ще настояват пред кмета на район „Сердика“ за инсталирането на постоянно видеонаблюдение и на самото място.

Нацистките знаци са навсякъде по скулптурите в парка