Над 100 арестувани и 13 ранени полицаи при размирици в Чикаго

Все още не е ясна причината за безредиците

Новини
21:48 - 10 Август 2020
2755
Над 100 арестувани и 13 ранени полицаи при размирици в Чикаго

Над 100 души бяха арестувани след безредици и плячкосване в Чикаго, при които бяха ранени 13 полицаи и бяха нанесени щети на обекти в различни части на града, предаде Асошиейтед прес, като се позова на органите на реда.

Началникът на градската полиция Дейвид Браун каза, че това "не е бил организиран протест", а "чиста престъпност". В един момент е имало стрелба по служителите на реда, които са отвърнали на огъня. „Очаква се в централната част на Чикаго да има засилено полицейско присъствие до второ нареждане”, заяви той.

Стотици хора чупиха витрини, разграбваха магазини и влязоха в сблъсъци с полицията рано днес в Чикаго. Безредиците избухнаха в търговския район "Магнифисънт майл" и на други места в града.

Все още не е ясна причината за размириците, започнали малко след полунощ. В района на "Магнифисънт майл" обаче са забелязани графити с антиполицейско съдържание, предава БТА.

Кметът Лори Лайтфут определи случилото се като "тежко престъпно поведение". "Това беше нападение срещу нашия град", каза тя. По думите й градът е задействал програма за защита на кварталите, която ще бъде в сила "в близките дни, докато не стане ясно, че кварталите ни са в безопасност".

Много от разграбените търговски обекти бяха възобновили работа наскоро, след като по-рано в Чикаго имаше размирици, избухнали след протести срещу смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд при арест в Минеаполис.

Няколко часа преди безредиците десетки хора влязоха в конфронтация с полицията, след като служители на реда простреляха вчера човек в чикагския квартал "Ингълуд".

Движението на влакове и автобуси в центъра на града беше временно спряно по искане на служители, отговарящи за обществената сигурност, заяви местната компания за обществен транспорт. Вдигнати бяха мостове над река Чикаго, за да не се допусне пътуването към и от центъра на града.

В Чикаго, подобно на други американски градове, имаше размирици след смъртта на Флойд. Заради избухналото покрай протестите насилие централният бизнес район и търговските зони на града бяха затворени за няколко дни.